İnsanlar çoğaldıkça, vahşi yaşam habitatlarına daha derinlemesine nüfuz ederek, cihazlarımız, trafiğimiz ve endüstrimizle çevresel seste yaygın bir artış yarattık. 

Bir çok araştırma, gürültü kirliliğinin hayvan davranışını olumsuz etkilediğini gösterdi, ancak bu çalışma, zararlı etkilerin bitkilere de sıçradığını öne sürmekte.

GÜRÜLTÜLÜ ALAN SEÇİLDİ

Kalıcı gürültünün uzun vadeli ekolojik etkilerini anlamaya çalışan araştırmacılar, New Mexico'daki Rattlesnake Canyon habitat yönetim alanını seçti. 

Ormanların hakim olduğu ABD'nin güneybatısındaki alan, bazıları sürekli çalışan ve 100 desibele kadar kronik gürültü üreten kompresörlerle birleştirilmiş yüksek yoğunluklu doğal gaz kuyuları içeriyor.

‘YAŞAM ALANINI DEĞİŞTİREBİLİR’

Pinyon fidelerini inceleyen araştırmacılar, fidelerin gürültülü alanlarda daha az bulunduğunu ve fidanların da ısrarla gürültülü ortamda daha yavaş büyüdüğünü buldular. 

Aynı örnek ardıç bitkilerinde de gözlemlendi.

Çalışmanın yazarlarından Sarah Termondt, "Gürültü kirliliğinin etkilerinin ne kadar şiddetli olduğunu gerçekten söyleyemeyiz, özellikle de ekosistem düzeyine bakıyorsak. Bir kuş artık söz konusu tohumu oraya bırakmadığı için bir yerde tohumun yetişme yeteneğini değiştiriyorsanız, bu durum birçok tür için yaşam alanını değiştirebilir" dedi.

(Guardian, çeviri: polemikhaber)