Bilim adamları, erkeklerin bilişsel performansının, testten önceki ay boyunca hava kirliliğindeki artışların ardından, DSÖ tarafından belirlenen kirli hava güvenlik eşiklerinin altındayken bile düştüğünü buldular.

Bulgular, büyük ölçüde karayolu taşıtları ve endüstriden kaynaklanan, havadaki ince parçacıklı maddeye maruz kalmanın yalnızca kalp ve akciğerlere değil, aynı zamanda beyindeki hassas sinir dokularına da zararlı olduğuna dair artan kanıtlara dayanıyor.

ABD ve Çin'deki araştırmacılar, Greater Boston bölgesinde yaşayan yaklaşık bin erkeğin çoklu bilişsel test puanlarını derledi ve bunları karşılaştırarak kontrol etti. Çalışmaya katılan erkekler beyazdı ve ortalama yaşları 69'du.

‘AĞRI KESİCİLER ETKİYİ AZALTIYOR’

Şaşırtıcı bir şekilde, çalışma, erkekler aspirin veya NSAID olarak bilinen anti-inflamatuar ilaçları alıyorsa, test puanlarının hava kirliliğindeki kısa vadeli artışlardan daha az etkilendiğine dair kanıtlar buldu. Yazarlar, “Çalışmamız, kısa süreli hava kirliliğine maruz kalmanın bilişsel işlevdeki kısa vadeli değişikliklerle ilişkili olabileceğini ve NSAID'lerin bu ilişkiyi değiştirebileceğini gösteriyor” diye yazıyor. Bir düşünceye göre, bu tür ağrı kesiciler, beyne giren ince parçacıkların tetiklediği iltihabı azaltarak yardımcı olabilir.

‘’KALICI HASARA NEDEN OLABİLİR’’

Kirli havanın solunum ve kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisi iyi bilinmektedir ve beyne verilen hasarın kanıtları artmakta. 

Çalışmalar, hava kirliliğini zeka ve bunama ile ilişkilendirdi. 

Şubat ayında, Edinburgh Üniversitesi'nden Jamie Pearce liderliğindeki bir çalışma, çocuklukta hava kirliliğine maruz kalmanın, daha sonraki yaşamda daha zayıf düşünme becerileriyle bağlantılı olduğunu buldu.

Columbia Üniversitesi'nde çevre sağlığı bilimleri profesörü olan Andrea Baccarelli, "Bu çalışma, hava kirliliği ile yaşlanan beynin ne kadar iyi çalıştığı arasında bir bağlantı olduğunu doğruluyor. Bu kısa vadeli etkiler tersine çevrilebilir. Hava kirliliği ortadan kalktığında, beynimiz yeniden başlar ve orijinal seviyesine geri dönmeye başlar. Bununla birlikte, kirli havaya sık sık maruz kalmak kalıcı hasara neden olur’’ dedi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)