Çalışma, altı belirli taahhüde bağlı kalmanın iklim krizini kısmen tetikleyen tüketimi dizginleyebileceğini buldu. 

Leeds Üniversitesi'ndeki akademisyenler tarafından yürütülen ve küresel mühendislik firması Arup ve dünya şehirlerinden oluşan C40 grubundaki uzmanlar tarafından analiz edilen araştırma, altı taahhüdün yerine getirilmesinin küresel ısınmayı düşük tutmak için gereken emisyon azaltmanın dörtte birini oluşturabileceğini buldu. 

Çalışma, nispeten iyi durumdaki insanları altı taahhütte bulunmaya ikna etmek ve desteklemek için yeni bir iklim hareketinin başlatılmasıyla birlikte bugün yayınlandı.

‘BİREYLER DE ŞİRKETLER KADAR FARK YARATABİLİR’

Kampanyanın kurucu ortağı Tom Bailey, “Bu, insanların dünyamızı korumada bir rolü olup olmayacağı konusundaki tartışmayı kesin olarak sona erdiriyor. Bir grubun harekete geçmesini beklemek için zamanımız yok, 'şimdi tüm aktörlerin tüm eylemlerine' ihtiyacımız var” dedi. 

Geçen hafta Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) “şimdiye kadarki en ciddi uyarısını” yayınladı ve iklim krizinin hızlandığını ve en kötü tahribatlarından kaçınma şansının çok az olduğunu söyledi.

Bailey, "Araştırma, hükümetlerin ve özel sektörün büyük role sahip olduğu açık, ancak aynı zamanda analizlerimizden de bireylerin ve toplulukların büyük bir fark yaratabileceği eşit derecede açık" dedi. 

İŞTE 6 KRİTİK TAAHHÜT

Kampanyası, insanlardan bir, üç veya altı ay boyunca aşağıdaki altı taahhüdü vermelerini istiyor: 

Sağlıklı porsiyonlar içeren, atık içermeyen ve büyük ölçüde bitki bazlı bir beslenme, 

Yılda en fazla üç yeni giysi satın alma, 

Elektrikli ürünleri en az yedi yıl kullanma, 

Her üç yılda bir kısa mesafeli uçuştan ve sekiz yılda bir uzun mesafeli uçuştan fazlasını yapmama, 

Kişisel motorlu araçlardan kurtulma,

Yeşil bir enerjiye geçmek, evinizi yalıtmak gibi düzeni uyandırmak için en az bir yaşam değişikliği yapma. 

‘SADECE BAŞLANGIÇ’

Kampanyanın gerektirdiği bazı değişiklikler, en azından kısmen sistemsel değişime bağlı. Tren ücretlerinin yüksek maliyeti, bireylere temel yolculuklar için kısa mesafeli uçuşları kullanmaktan başka seçenek bırakmayabilir. Toplu taşıma, ülkenin bazı bölgelerinde belki pahalı veya mevcut değil, insanlara arabalarını kullanmaktan başka seçenek bırakmıyor.

Bailey, herkes tüm taahhütleri yerine getiremeyecek olsa da, sadece “bir başlangıç yapmanın” büyük bir etkisi olabileceğini söyledi. Verilerin analizi, yukarıda belirtilen altı adımın küresel emisyonları yüzde 25 ile yüzde 27 arasında azaltabileceğini buldu. (Guardian)