Çin, dijital yuanı denerken, Hindistan resmi bir sanal para birimini duyuran en son büyük ekonomi oldu.

Bakan Nirmala Sitharaman yaptığı açıklamada, "Merkez bankası dijital para biriminin piyasaya sürülmesi, dijital ekonomiye büyük bir ivme kazandıracak. Dijital para birimi ayrıca daha verimli ve ucuz bir para birimi yönetim sistemi sağlayacaktır" diye ekledi.

Sitharaman ayrıca, dijital varlık işlemlerinin büyüklüğü ve sıklığının, işlemlerden elde edilen karların vergilendirildiği "belirli bir vergi rejimi sağlamayı zorunlu kıldığını" söyledi.

KRİPTO PARA YATIRIMCILARI MEMNUN

Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisi, büyük iş kayıpları ve artan enflasyonla birlikte salgından sert bir şekilde etkilendi. Hindistan merkez bankasının dijital para birimini tanıtacağı duyurusu, ülkenin para kazanma politikasının arka planına karşı geliyor.

Bu arada Çin, bu ayki kış Olimpiyatları öncesinde dijital yuanı deniyor, ancak kripto para ticareti ve madenciliğini yasakladı. İngiltere'de merkez bankası ve hazine, potansiyel bir merkez bankası dijital para birimini araştırıyor. Hindistan'ın dijital rupi çıkarma planı, kripto para birimi tüccarları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Hindistan merkezli kripto para borsası CoinDCX'in kurucu ortağı ve CEO'su Sumit Gupta, BBC'ye girişimin "sanal dijital varlıklara meşruiyet kazandırdığını" söyledi. Gupta ayrıca dijital varlıkların vergilendirilmesinin piyasa için iyi olacağını düşündüğünü ancak oranın çok yüksek olduğuna inandığını söyledi. (BBC)