Sıcak hava dalgaları artan intihar oranları, seller ve orman yangınları gibi aşırı hava koşulları insanları travmaya uğratıyor ve gıda güvenliğinin, evlerin ve geçim kaynaklarının kaybı stres ve depresyona neden oluyor.

Bilim adamları bir raporda, gelecekle ilgili kaygının, insanların, özellikle de gençlerin ruh sağlığına da zarar verdiğini söyledi.

‘TEK ÇARE İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE’

Zihinsel sağlık koşulları zaten bir milyar insanı etkiliyor ve yılda trilyonlarca dolara mal oluyor. 

Araştırmacılar, önlem alınmadığı takdirde küresel ısınmanın sorunu daha da kötüleştireceğini söyledi. 

İklim etkilerinin zihinsel sağlık sorunlarını artırdığı ve insanları daha ileri sonuçlara karşı savunmasız bıraktığı bir kısır döngü tanımladılar.

Ancak, iklim değişikliğiyle mücadelenin bunu erdemli bir döngüye dönüştürebileceğini söylediler. Bireyler, topluluklar ve hükümetlerin eylemleri yalnızca ısınmanın etkilerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda onlara daha sağlıklı yaşamlar ve bir umut ve eylemlilik duygusu vererek insanların zihinsel sağlığını da artırır.

‘’GÖRÜNMEYEN ETKİ’’

Raporu yöneten Imperial College London'dan Emma Lawrance, "Ruh sağlığı şu anda iklim değişikliğinin görünmeyen etkisidir. Bu, gelecekte daha fazla insanı etkileyecek ve özellikle eşitsizliği daha da kötüleştirecek büyük bir sorun’’ dedi.

Lawrance, "Evinizi kaybettiyseniz, tekrarlanan sel riski altındaysanız, kuraklık nedeniyle bir aile üyenizi yangında veya geçim kaynağınızda kaybettiğiniz için yas tutuyorsanız, bu şok ve travmadır. Bazıları insanlar, bu sebepler dolayısıyla çok uzun süreli sıkıntı ve TSSB, anksiyete, depresyon ve artan intihar riskiyle karşı karşıya" şeklinde ekledi.

54 BİN MAKALENİN YÜZDE 1’İ

2010-2020 arasındaki iklim değişikliğinden bahseden 54 bin tıbbi araştırma makalesinin yüzde 1'inden daha azında ruh sağlığından bahsediliyor. 

Çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, artan sıcaklıklarla intihar oranlarının arttığı zaten biliniyor ve bir çalışma, belirli bir eşiğin üzerindeki sıcaklıkta her 1 derecede yüzde 1'lik bir artış buluyor.

Hava kirliliğinin ve orman yangınları ve kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının daha yüksek intihar oranlarına katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar da var. 

Dahası, özellikle psikoz, demans ve madde bağımlılığı olmak üzere önceden var olan akıl hastalığı olan kişilerin sıcak dalgaları sırasında ölme olasılığı iki ila üç kat daha fazladır.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)