Türkiye'de yaşayan aşırılıkçı bağlantılara sahip bir Özbek tarafından yönetilen ağ, şu anda çeşitli ülkelerden geldiği iddia edilen 15 bin dolara kadar yüksek kalitede sahte pasaportlar satıyor. Guardian'ın bildiği en az 10 vakada, Suriye sınırını yasadışı yollardan geçerek Türkiye'ye giren kişiler, onun pasaportlarını kullanarak İstanbul Havalimanı’ndan yola çıktı.

Satıcılar AB'nin en popüler varış noktası olduğunu iddia ediyor, ancak en az iki durumda insanların İstanbul'dan Meksika'ya sahte Rus pasaportlarıyla seyahat edebildiğini ve oradan da yasadışı olarak sınırdan ABD'ye girebildiğini söylüyor.

‘İSTANBUL GLOBAL DANIŞMANLIK’

Özbek'in işi o kadar iyi gidiyor ki, kısa süre önce şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'da “İstanbul Global Danışmanlık” gibi resmi bir adla yeni bir kanal açtı. Büyüyen ticaret, tehlikeli aşırılık yanlılarının dünya çapındaki güvenlik servislerinin radarından sızarak geçmişteki suçlar için adaletten kaçabileceğini ve Suriye dışındaki ülkelerde potansiyel olarak terörist faaliyetlere devam edebileceklerini gösteriyor.

Bir müşteri gibi davranarak Guardian ile yaptığı bir sohbette Özbek, “Birinin hangi gruptan olduğunu sormuyorum. Herhangi biriyle çalışmaya hazırım. Kimin kötü, kimin kötü olduğunu görmek benim işim değil. Güvenlik servisleri bununla ilgilenmeli” dedi.

Batılı güvenlik yetkilileri 2015'te IŞİD'in Suriye ve Irak pasaportlarını yapmak için boş pasaport defterleri ve yazıcılar gibi önemli ekipmanları elde etmeyi başardığı konusunda uyardı. O zamandan beri, Avrupa sınır teşkilatları sahte pasaportları daha iyi tanımlamak için teknolojiye ve personel eğitimine yatırım yaptı. 2020'de Tacikistan, sahte Tacik pasaportlarının kullanımını ortadan kaldırmak amacıyla İstanbul'daki konsolosluk personelini ve belge sistemini tamamen elden geçirdi. Ancak buna karşılık, sahte pasaport satıcıları da potansiyel müşteriler için daha geniş bir milliyet çeşitliliği kullanarak oyunlarını geliştirdiler.

Özbek, otantik güvenlik filigranları ve hologramlarına sahip görünen yeni Fransız, Belçika, Bulgar ve Rus pasaportları da dahil olmak üzere mallarının birkaç videosunu gönderdi. Belge satıcılarına göre, çalışan bir biyometrik çipi taklit etmek imkansız, ancak birçok sınır geçişinde pasaportları kontrol eden görevliler çalışmayanları görmezden geliyor.

ABD İç İşleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, "Türkiye'de IŞİD üyelerine çok yüksek düzeyde belgeler sağlayan belirli bir satıcı var. IŞİD üyelerinin bu sahte pasaportları Avrupa'ya geçmek için kullandıklarının farkındayız ve Avrupa güvenliği hepsini tutuklamakta başarılı değil" dedi.

YENİ SATIŞ NOKTALARI

Belge satıcılarının en popüler hizmeti, Suriye'deki IŞİD ve diğer silahlı gruplarla bağlantılı yabancı savaşçılara Avrupa'ya seyahat etmeleri için belgeler sağlamak olsa da, grup ayrıca genişlemek için yeni alanlar belirledi.

Özbek, Afganistan'ın Taliban'ın eline geçmesinin Türkiye'de yeni bir Afgan mülteci müşteri tabanı oluşturduğunu söyledi. Hizmetleri yerinden edilmiş Afganların çoğu için çok pahalı olmasına rağmen, müşterilerinin batı ülkelerine uçmak için sahte pasaportlar kullandığını ve indikten sonra sığınma talebinde bulunduğunu söylüyor.

Düşük rütbeli IŞİD savaşçıları genellikle bir pasaport satın almak için çok az paraya sahipken, şebekeden tamamen çıkmak isteyen üst düzey üyeler genellikle farklı ülkelerden birkaç belge satın alır ve bunları sık sık hareket etmek için kullanır.

ÖLÜM BELGESİ VERİYOR

2015 yılına kadar IŞİD için savaşan bir Rus vatandaşı, “Suriye'den geldiğimde sadece birkaç yüz dolarım vardı, bu yüzden en ucuz pasaportu aldım. Gerçekten kalitesiz bir Tacik pasaportu. İşe yaramadı ve İstanbul'da havaalanında tutuklandım. Sonra ailem eve daha kaliteli bir tane alacak kadar para topladı. Böylece gerçek bir Rus pasaportu aldım, ama üzerinde fotoğrafım vardı ve onunla Ukrayna'ya gidebildim. Ne yazık ki bu pasaportun süresi doluyor, bu yüzden şu anda yeni bir tane almak için para kazanmaya çalışıyorum” dedi.

Bir kişinin tamamen ortadan kaybolmasını sağlamak için Özbek satıcı, 500 dolara kendi ülkelerinin konsolosluğuna gönderilebilecek bir ölüm belgesi bile sunabilir. Satıcı, "Sen Ebu Bekir Bağdadi olmadıkça kimse gerçekten ölüp ölmediğinizi kontrol etmek için morga gitmez. O belgeyi kabul edip sisteme girecekler” dedi.

‘AB VATANDAŞI PASAPORTUNU SATIYOR’

Müşterilerin etnik kökenlerine, konuştukları dillere, nereye gitmek istediklerine ve ne kadar harcamak zorunda olduklarına bağlı olarak birkaç pasaport seçeneği vardır. Avrupa'ya gitmek için en ucuz belgeler, Schengen vize paketinin bir parçası olarak yaklaşık 5 bin dolar veya 6 bin dolara mal olan Rus, Kırgızistan ve Kazakistan pasaportlarıdır. Diğer popüler ve biraz daha pahalı seçenekler, AB'ye vizesiz seyahate izin veren Ukrayna ve Moldova belgeleridir.

En pahalı seçenek, bir müşteriye 8 bin dolara mal olacak olan, genellikle batılılar ve biraz Fransızca konuşan Araplar tarafından talep edilen bir AB pasaportudur. Tipik olarak, bir AB vatandaşı Türkiye'ye kendi pasaportuyla gelir, Özbek ve meslektaşlarına yaklaşık 2 bin 500 euroya satar, ardından pasaport fotoğrafı bir müşterininkiyle değiştirilir. Pasaportun asıl sahibi daha sonra kaybolduğunu iddia eder ve İstanbul'daki konsolosluğuna yenisi için başvurur. (Guardian)