Karneler ne zaman verilecek? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerde karne heyecanı başlarken, karneler öğretmenler tarafından ne zaman, saat kaçta verilecek? Öte yandan MEB 15 tatil olan sömestr (yarıyıl) tatili ne zaman bitiyor, sorusuna cevap verdi.

KARNELER NE ZAMAN, SAAT KAÇTA VERİLECEK?

18 Ocak Cuma günü karneler okullarda saat 9 ila 11 arasında verilirken, öğlenci olan öğrenciler için saat 10-12 arasında verilecek. Fakat bazı okulların birinci dönem karneleri dağıtacağı saat, okul yönetimi tarafından belirlenen saatlere göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla öğrencilerin karneler dağıtılmadan bir gün önce ilgili yöneticilere veya öğretmenlere danışması gerekiyor.

15 tatil ne zaman sona eriyor?

15 tatil, 18 Ocak 2019 tarihinde başlıyor. Öğrenciler 4 Şubat 2019 tarihine kadar okula gitmeyecek. 15 tatil, 4 Şubat 2019 tarihinde sona eriyor. Öğrenciler 131 gün (hafta sonu dahil) eğitim-öğretim döneminde okula gidecek. Okullar, 14 Haziran 2019'da kapanıyor.

Ara tatilde ne yapılmalı?

Ara tatil yani öğrencilerin deyimiyle ‘15 tatil’ geliyor. Öğrencilerin çoğu için dinlenme ve tatil fırsatı demek olan bu dönem üniversiteye hazırlanan öğrenciler için aynı anlama gelmiyor. Tatil için onların biraz daha sabretmeleri ve bu ara tatil fırsatını iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Peki bu iyi değerlendirme nasıl yapılmalı?

Özellikle 12.sınıflar için sınav dönemi boyunca bulabilecekleri en değerli zaman dilimi denilebilir ara tatil için. Okulun yoğunluğu nedeniyle odaklanamadıkları ciddi konulara odaklanabilir ve eksik konularını kendi programlarını yaparak çalışabilirler. Program detayı çok önemli, haftalık ya da 15 günlük bir program uzun geliyorsa bir gece önceden program yapılabilir. Yeter ki masaya oturulduğunda ‘Ne çalışsam?’ sorusu gündeme gelmesin, bu daha önceden belli olsun. Program yaparken; konu çalışmaları, 12.sınıfın ara dönemine kadar işlenen konuların eksiklerinin tespiti ve kapatılması gibi hedefler göz önünde olmalı. Sene içinde bir türlü zaman bulunamayan uzun ve zor konuları çalışmanın tam zamanı. Bunun yanında tabii ki denemeler ve testler ile tekrar yapmak da ihmal edilmemeli.

Sadece 12.sınıflar değil onlarla yarış içinde olan mezun grup için de ara tatilbir ciddi çalışma bahanesi olabilir. Diğer yandan 2.döneme geçilmesiyle birlikte artık 11.sınıflara da YKS adayı gözüyle bakabiliriz. Onlar da 11.sınıf konularındaki eksilerini kapatırken TYT konularını çalışmaya başlayabilirler. 12.sınıftaki yüklerini azaltmak için tatili kısa tutmalarında fayda var… Burada anlatırken bile yoğunluğu belli olan bu dönemde adayların yorulacağı muhakkak. Yorgunluğu en aza indirmek için ara tatil boyunca uyku düzenine dikkat etmek şart. Sürekli uykulu ya da uykusuz çalışılan dersin katkısını tahmin edersiniz…

YKS’ye kadar bir daha bu kadar uzun ve telaşsız bir zaman bulmak pek de mümkün olmayacak. Sürecin tam ortasında değerli olduğu kadar kritik de bir döneme giriyoruz. Burayı fırsat bilerek değerlendirenler çok önlere geçeceğini, gerektiği gibi değerlendiremeyenlerinse kopmalar yaşayacağını söyleyebiliriz. Bu bir sıralama sınavı ve birileri önlerde birileri arkalarda olacak. Önlerde olanların bu dönemleri iyi geçirenler olacakları kesin. O nedenle tatil planlarını şimdilik sınavın sonrasına ertelemek gerekiyor… Anlatıldığı kadar kolay olmadığını biliyor, hedefleri uğruna fedakarlıklar yapan adaylara kolaylıklar diliyorum.

YENİ YIL İÇİN RESMİ TATİL GÜNLERİ BELLİ OLDU

01 Ocak 2019 Salı günü Yılbaşı

23 Nisan 2019 Salı günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

01 Mayıs 2019 Çarşamba günü Emek ve Dayanışma Günü*

19 Mayıs 2019 Pazar günü Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

15 Temmuz 2019 Pazartesi günü 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

30 Ağustos 2019 Cuma günü Zafer Bayramı

28 Ekim 2019 Pazartesi günü Cumhuriyet Bayramı Arefesi

29 Ekim 2019 Salı günü Cumhuriyet Bayramı

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? 2. DÖNEM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi başladı ve 18 Ocak 2019 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek. 2019-2020 eğitim öğretim yılı ise 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak.

KARNE ALAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI?

Karne alan çocukların psikolojik sağlıklarını olumsuz yönde etkilemeden nasıl yaklaşılması gerektiği hep merak konusudur. Çocukların kaygı bozukluğu yaşamaması, akademik motivasyonunun bozulmaması, çocuk ile arada rüşvet ilişkisinin gelişmemesi, çalışma alışkanlıklarının olumsuz yönde etkilememesi, zayıf benlik saygısı geliştirmemesi hatta uzun vadede depresyona girme riski yaşamaması adına karne sürecinin dikkatle ele alınması gerektiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Pınar Hocaoğlu, İyi ve kötü karneye ailelerin yaklaşımları nasıl olmalı konusunda bilgi verdi.

- Karnede sadece ders notuna odaklanmayın

- Kendisinin yetersiz olduğu mesajını vermeyin

- Çocuğun anne ve babasına layık olmadığını hissettirecek cümleler kurmayın!

- Abartılı hediyeler almayın

- Arkadaşlarının karnesiyle kıyaslamayın

KÖTÜ KARNEYE YAKLAŞIM

Elinizde kötü bir karne var ise öncelikle çocuğun bir yıllık eğitim sürecindeki durumu, çevresel koşulları, motivasyonu ve öğrenme süreçleri iyi değerlendirilmelidir. Karne sadece çocuğun ne kadar başarılı olduğunu göstermemekle birlikte, ailenin çocuğuna çalışma bilincini ne kadar aşılayabildiğini de göstermektedir. Bu noktada karne aile içinde kendini değerlendirebileceği bir ölçüttür. Anne ve babanın çocuğa çalışma konusunda ne kadar örnek olduğu, destek verdiği, ilgili olduğu, çocuğun çalışabilmesi adına sağlıklı bir aile ortamı verip veremediği ile ilgili bilgileri de vermektedir. Kişisel değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğun öğretmenleri ile görüşmek, çocuk ile ilgili geri dönüşleri almak, çocuğun başarısını etkileyen faktörleri keşfedebilmenizde yardımcı olacaktır. Çocuğun çalışma alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, eksik olduğu konuların belirlenmesi sonraki öğrenme süreci için fayda sağlayacaktır. Eksik olduğu düşünülen ya da iyi öğrenilmediği fark edilen konular yaz tatilinde yeniden ele alınabilmektedir. Fakat unutulmaması gereken çocuğun dinlenmeye ve tatilin tadını da çıkarmaya ihtiyacı olduğudur. Bu nedenle çalışmalar okulların açılmasına yakın aralıkta ve minimal düzeyde planlanmasıdır. Yaz programının çocuk ile beraber hazırlanması, çocuk – ebeveyn arasındaki ilişkiyi pekiştirirken, kötü karnenin bir sonuç değil, süreç olarak değerlendirilmesini sağlar.