Queensland Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, insan faaliyetlerinin dünyanın dört bir yanındaki kıyı şeritlerini ne ölçüde etkilediğini incelemek için uydu verilerini kullandı.

Verilerin mevcut olduğu en son yıl olan 2013'e kadar, birkaç bozulmamış kıyı şeridinin kaldığını ve Avustralya'nın Kimberley bölgesi gibi uzak bölgelerin bile balıkçılık ve madencilikten etkilendiğini tespit etti. ConservationBiology adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırma, karasal ve deniz ekosistemlerindeki insan faaliyetlerini inceleyen önceki çalışmalara dayanıyor.

‘ERİŞİMİ ZOR OLAN YERLER…’

Balıkçılık, tarım, kentsel gelişim, madencilik ve yollar gibi baskılardan zarar görmeyen küçük kıyı bölgeleri çoğunlukla Kanada'da bulunurken, onu Rusya, Grönland, Şili, Avustralya ve ABD izledi. Ada ülkelerinde, Avrupa'nın çoğunda ve Vietnam, Hindistan ve Singapur gibi ülkelerde çok az bozulmamış alan ve dünya genelinde yüksek düzeyde bozulma bulundu.

Deniz çayırları, savanlar ve mercan resifleri içeren kıyı bölgeleri, en yüksek insan baskısı seviyelerine sahipti.Çalışmanın baş yazarı ve Queensland Üniversitesi'nden Brooke Williams, dünya nüfusunun çoğu kıyı bölgelerinde yaşadığından, bu ekosistemler üzerindeki baskıların birçok biçimde olabileceğini ve hem karada hem de denizde meydana gelebileceğini söyledi.

Williams, hala büyük ölçüde bozulmamış olan alanların genellikle daha uzak ve dolayısıyla erişimin daha zor olduğunu söyledi. Queensland Üniversitesi'nden bir başka isim olan James Watson, uzaklığın kıyı şeridinin bozulmadan kalacağını garanti etmediğini söyledi ve bu yerlerde çevresel düşüşe neden olan endüstriler olarak madenciliği ve özellikle balıkçılığı işaret etti.

‘ACİL ÖNLEM ALINMALI’

Araştırmacılar, dünyanın kıyı şeridini korumanın, zarar görmemiş bölgeleri korumaya yönelik mevzuat ve bozulmuş yerlerin iyileştirilmesi için restorasyon çalışmaları da dahil olmak üzere bir dizi önlem gerektireceğini savunuyorlar.Watson, "Korunan alanları artırmalısınız ve ağır şekilde bozulmuş yerlerde, sadece türler için değil, su, karbon ve tüm bu şeyler için çok daha büyük bir restorasyon gündemimiz olmalı" dedi. (Guardian)