Beş BM kuruluşu, sağlıklı beslenmeye erişimi olmayan insan sayısının geçen yıl 320 milyon artarak yaklaşık 2,37 milyar kişiye ulaştığını söyledi. Bu rakam, önceki beş yıldaki artışların toplamından daha fazla.

ÇOCUKLARIN 4’TE BİRİ GELİŞEMİYOR

Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Örgütü, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), UNICEF, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü organları tarafından hazırlanan rapor, pandeminin beslenme üzerindeki etkilerinin hala olduğunu, ancak pandemi nedeniyle çocuklar arasında büyüme ve gelişme geriliğinin artmasının beklendiğini söyledi. Beş yaşın altındaki çocukların tahminen yüzde 22'sinin gelişemediği düşünülmektedir.

‘’YETERLİ GIDA VAR AMA SİSTEM KÖTÜ’’

IFAD Başkanı Gilbert Houngbo, herkesi beslemek için yeterli gıda üretildiğini ve krizin gıda sisteminde bir başarısızlık olduğunu söyledi.Houngbo, "Ne yazık ki, pandeminin gıda sistemimizdeki, dünyanın dört bir yanındaki insanların, özellikle en savunmasız olanların ve çatışmalardan, iklim değişikliğinden ve eşitsizlikten etkilenen ülkelerde yaşayanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehdit eden zayıflıkları ortaya çıkarmaya devam ettiği açık" dedi.

Houngbo, yeterli gıda üretildiğinde bile, pandemi gibi krizlerin bölgesel ve uluslararası ticareti etkileyebileceğini ve bunun özellikle ithalata bağımlı ülkeler için zararlı olduğunu söyledi.

BİR ÇOK FAKTÖR VAR 

Rapor, ciddi artışın ekonomik krizler, çatışmalar, iklim krizi ve eşitsizlik dahil olmak üzere bazen bir arada çeşitli faktörlerden kaynaklandığını gösterdi.Yardım çalışanları, 10 yıl önceki bağımsızlıktan bu yana en büyük açlık kriziyle karşı karşıya olan Güney Sudan'da bu faktörlerin rol oynadığı konusunda uyardı. Geçen yıl, insani yardım kuruluşları, güvenlik eksikliği veya sel nedeniyle en kötü etkilenen bölgelere teslimat yapmakta zorlandı.

‘’HAREKETE GEÇMEK İÇİN KAÇ KİŞİNİN AÇ KALMASI GEREKİYOR?’’

Action Against Hunger UK Direktörü Jean-Michel Grand, “Küresel açlık seviyeleri her yıl artıyor ve her yıl uluslararası toplum sorunu daha da ileriye atıyor gibi görünüyor. Hükümetler bu konuyu ciddiye almaya başlamadan önce dünya nüfusunun yüzde kaçının aç kalması gerekiyor? Kıtlıklar yaygınlaşana kadar beklemek zorunda mıyız? Çünkü bu konuyu yanlış idare etmeye ve yetersiz fon sağlamaya devam edersek, bu kaçınılmaz bir sonuçtur’’ dedi. 

(Guardian)