İyi uyku, sağlık için kritik öneme sahiptir. Ancak küresel ısınma, gece sıcaklıklarını gündüzden artırarak uyumayı zorlaştırıyor. Analiz, ortalama bir insanın zaten yılda 44 saatlik uyku kaybettiğini ve bunun, yeterli uykunun standart bir ölçütü olan yedi saatten az uykuyla 11 geceye yol açtığını ortaya koydu.

İNSANLIK UYUM SAĞLAYAMIYOR

Gezegen ısınmaya devam ettikçe kaybolan uyku daha da artacak, ancak bazı grupları diğerlerinden çok daha fazla etkiliyor. Isınma derecesi başına uyku kaybı, kadınlar için erkeklere göre yaklaşık dörtte bir oranında, 65 yaşın üzerinde olanlar için iki kat ve daha az varlıklı ülkelerdekiler için üç kat daha yüksek. Araştırmacılar, 68 ülkede 7 milyon gece boyunca 47 bin kişi tarafından kullanılan uyku izleme bilekliklerinden elde edilen verileri kullandılar.

Önceki araştırmalar, artan sıcaklıkların artan kalp krizleri, intiharlar ve zihinsel sağlık krizleri ve kazalar ve yaralanmalar dahil olmak üzere sağlığa zarar verdiğini ve ayrıca çalışma yeteneğini azalttığını göstermiştir. Kötü uykunun da bu etkilere sahip olduğu gösterildi ve araştırmacılar, çalışmalarının kötü uykunun, ısının bu sağlık etkilerine neden olduğu kilit bir mekanizma olabileceğini öne sürdüğünü söyledi. Endişe verici bir şekilde, araştırmacılar, verilerinin insanların daha sıcak gecelere uyum sağlayabildiğine dair hiçbir işaret göstermediğini söyledi.

KADINLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

One Earth dergisinde yayınlanan çalışma, 2015'ten 2017'ye kadar toplanan uyku ve dış hava durumu verilerini analiz etti ve daha yüksek sıcaklıkların uykuya dalmayı geciktirerek uykuyu azalttığını buldu. İnsanların vücutları her gece uykuya dalarken soğumaya ihtiyaç duyar, ancak hava sıcakken bu daha zordur. (Guardian)