Bir ilaç şirketinde çalışan 44 yaşındaki analitik kimyager Noam Huppert'in, eski eşi tarafından bir aile mahkemesi davası açılmasının ardından verilen 2013 tarihli bir “çıkış yasağı” nedeniyle 31 Aralık 9999'a kadar İsrail'den ayrılmasına izin verilmiyor.

2013’TEN BERİ KİLİTLİYİM

Mahkeme, Huppert'in iki çocuğunun her biri için 18 yaşına gelene kadar ayda 5 bin şekel (bin 600 dolar) ödemesi gerektiğine karar verdi. Huppert'in bugüne kadar herhangi bir ödeme yapıp yapmadığı veya toplam tutarı önceden ödemesi gerekip gerekmediği belli değildi. 

Huppert'in İsrail vatandaşı olan eski eşi, çocukları üç aylık ve beş yaşındayken 2011 yılında ülkeye geri döndü. 2012'de de takip etti ve mahkeme kararından bu yana sekiz yıl içinde iş dahil hiçbir nedenle ayrılamayacağını söyledi.

News.com.au'ya verdiği demeçte Huppert, "2013'ten beri İsrail'de kilitli durumdayım" diyerek, "İsrail 'adalet' sistemi tarafından sadece İsrailli kadınlarla evli oldukları için zulme uğrayan" birçok yabancı uyrukludan biri olduğunu sözlerine ekledi. 

ÜLKE ELEŞTİRİLİYOR

İsrail aile hukuku, kadınlara karşı ayrımcılık yaptığı için sık sık eleştirildi. 2018 yılında maliye bakanlığı, boşanmış babaların yüzde 43'ünün eski eşlerine nafaka ödemeyi reddettiğini ve çocuklarının babaları ödemediği için fon için devlete güvenen bekar annelerin bu fon kesintilerinden etkilendiğini tespit etti. 

Ancak 2017 yılındaki bir yüksek mahkeme kararı, özellikle eski eşlerinin onlardan daha fazla para kazandığı durumlarda, babaların artık nafakadan tek başına sorumlu olmaması gerektiğine karar verdi. (Guardian)