Çevre Bakanı Ruben Ramirez yaptığı açıklamada, 15 Ocak'ta yaklaşık 12 bin varil petrolün denize sızdığını söyledi. Yetkililer, sızıntıyı balık ve deniz kuşlarının ölümlerinden sorumlu tutulacak bir "ekolojik felaket" olarak nitelendirdi.

DEV ŞİRKETE TAZMİNAT DAVASI

Bu, La Pampilla rafinerisindeki tanker Tonga'daki volkanik patlamanın sebep olduğu dalgalar tarafından vurulduğunda oldu. Lima'nın yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde bulunan bölge, İspanyol petrol şirketi Repsol'a ait. Peru tazminat talep etti ve savcılar olayda Repsol'ün rolü hakkında soruşturma başlattı.

Bir yargıç, devam eden soruşturma kapsamında dört yöneticinin 18 ay süreyle ülkeyi terk etmesinin yasaklanması talebini kabul etti. AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Repsol, "her türlü cezai soruşturmada tam işbirliği yapacağını" ve ön aşamalarda zaten yardım ettiğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamada, "Temel kaygımız çevreyi temizlemek. Repsol, tüm çabasını mümkün olan en kısa sürede temizlik için harcıyor" denildi.

ÜLKENİN EN BÜYÜĞÜ

Bazı yerel balıkçılar, felaket nedeniyle denize çıkamadıkları ve çalışamadıkları için protesto gösterileri düzenlediler. Repsol daha önce sızıntıyı 10 bin kilometreden daha uzaktaki Tonga'da devasa bir volkanik patlamanın tetiklediği olağandışı dalgalara bağlamıştı. Sızıntıya karışan İtalyan bayraklı tanker Mare Doricum'un da denize açılması yasaklandı.

La Pampilla, Lima bölgesindeki Ventanilla kasabasının hemen dışında inşa edilmiştir ve Peru'nun en büyük rafinerisidir. Yerel akaryakıt pazarının yarısından fazlasını sağlar. (BBC)