Doktor Shanna Swan, "Count Down" adlı kitabında "Üreme olaylarının mevcut durumu daha uzun süre devam edemez" şeklinde yazdı.

YÜZDE 59’LUK DÜŞÜŞ

Swan, 20 yıldan fazla süredir azalan sperm sayılarını ve çevresel kimyasalların ve ilaçların etkisini inceleyen önde gelen bir çevre ve üreme epidemiyoloğu. 

Şubat ayı sonunda yayımlanan kitabı, çeşitli bilimsel kategorilerde en çok satanlar arasında yer alıyor. 

Swan, plastik üretiminde kullanılan maddelerin ve diğer kimyasalların endişe verici etkilere yol açtığını iddia ediyor. 

Bunlardan bazıları: giderek artan sayıda bebek küçük penislerle doğuyor; erkeklerde testosteron seviyeleri keskin bir şekilde düşürüldü; 
Batı ülkelerindeki sperm sayıları 1973'ten 2011'e yüzde 59 düştü; ve son yarım yüzyılda doğurganlıkta yüzde 50'den fazla düşüş var.

Dişi üreme gelişimi ve östrojen seviyeleri de değiştirildi. Swan, "Dünyanın bazı bölgelerinde, bugün ortalama yirmi yaş, anneannesinin 35 yaşında olduğundan daha az doğurgan" dedi.

‘BEŞ KRİTERİN ÜÇÜ TAMAM’

Swan, "Bu zararlı etkileri tersine çevirmek için adımlar atmazsak, gezegenin türleri büyük tehlike altında" dedi. İnsanların, bir türün nesli tükenmekte olup olmadığını belirleyen beş kriterden üçünü karşıladığını yazdı.

Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, düşen doğurganlık oranlarının İspanya, Japonya ve İtalya dahil 23 ülkenin nüfusunu 2100 yılına kadar yarıya indireceği tahmin ediliyor. 

Küresel doğurganlık oranının 2017'de 2,4'ten 2100'de 1,7'ye düşeceği tahmin ediliyor.

Swan, bazı insanların ürkütücü doğurganlık eğilimlerini inkar ettiğini söylerken, diğerleri gezegenin aşırı nüfuslu olduğunu düşündükleri için bunu gözden kaçırıyor. Halkın konuyu ciddiye alması onlarca yıl alabilir.

(RT, Çeviri: Polemikhaber)