Seviyeler artık endüstriyel çağın başladığı zamandan yüzde 50 daha yüksek olan tehlikeli dönüm noktasına ulaştı ve ortalama artış oranı her zamankinden daha hızlı.

Rakam, geçen yıl küresel bir pandemi sırasında hava yolculuğu ve endüstrideki yavaşlamalara rağmen, Hawaii'deki Mauna Loa Atmosferik Temel Gözlemevi'nde kaydedilen 63 yıldaki en önemli sera gazı ölçümü.

‘’ÇOK DAHA UZUN SÜRELİ KESİNTİ GEREKİYOR’’

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, sebep karmaşık. Küresel emisyonlar 2020'de yüzde 6,4 düştü, ancak mevsimsel ve doğal değişkenlik göz önüne alındığında, mütevazı düşüşlerin küresel karbon emisyonları hesabı üzerinde büyük bir etkisi olmayacaktı.
Emisyonlar düştüğünde bile, orman yangınları karbondioksit saldı.

Jeokimyacı Ralph Keeling, “Atmosferik karbondioksit üzerindeki nihai kontrol düğmesi fosil yakıt emisyonlarıdır” dedi ve “Ancak her yıl atmosferde daha fazla karbondioksit biriktiğinden, yükselişi durdurmak için hala uzun bir yolumuz var. Sonuç olarak, 2020'nin Covid-19 ile ilgili kapanmalarından çok daha büyük ve daha uzun süreli kesintilere ihtiyacımız var" diye ekledi.

‘’ETKİLERİNDEN KAÇINMAK İSTİYORSAK…’’

Araştırmanın bir parçası olmayan Cornell Üniversitesi’nden iklim bilimcisi Natalie Mahowald, "Endüstri öncesi döneme göre yüzde 50 daha yüksek karbondioksite ulaşmak gerçekten yeni bir ölçüt belirliyor ve iyi bir şekilde değil. İklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak istiyorsak, karbondioksit emisyonlarını hemen azaltmak için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor” dedi.

(Guardian, Çeviri: Polemikhaber)