İlk olarak bir üniversite öğrencisi tarafından keşfedilen nesnenin, her 18 dakikada bir tam bir dakika boyunca büyük bir radyo enerjisi patlaması saldığı gözlemlendi.Evrende enerji veren nesneler genellikle belgelenir. Ancak araştırmacılar, bir dakikalığına yanan bir şeyin oldukça olağan olduğunu söylüyor.Ekip, daha fazlasını anlamak için çalışıyor.

‘BİR ANDA KAYBOLDU’

Nesne ilk olarak Curtin University Honors öğrencisi TyroneO'Doherty tarafından Batı Avustralya'nın MurchisonWidefieldArray olarak bilinen bir bölgesinde, bir teleskop ve geliştirdiği yeni bir teknik kullanılarak keşfedildi.

O'Doherty, Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi'nden (ICRAR) astrofizikçi Dr. Natasha Hurley-Walker tarafından yönetilen bir ekibin parçasıydı.ICRAR'ın keşfi belgeleyen bir basın açıklamasında, "Gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu. Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan bilinen hiçbir şey yok" denildi. 

TAMAMEN SIR

Evrende açılıp kapanan nesneler gökbilimciler için yeni değil, onlara "geçici olaylar" diyorlar.Ancak astrofizikçisi Dr.Gemma Anderson, yayında bir dakika boyunca yanan bir nesnenin "gerçekten tuhaf" olduğunu söyledi.

ICRAR, yılların verilerinin üzerinden geçtikten sonra, ekibin nesnenin Dünya'dan yaklaşık 4 bin ışıkyılı uzaklıkta olduğunu, inanılmaz derecede parlak olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu tespit edebildiğini ekledi.

Nesnenin ne olabileceğine dair teoriler arasında bir nötron yıldızı bulunuyor. Ancak, keşfin çoğu bir sır olarak kalıyor. Dr.Hurley-Walker, "Daha fazla tespit, gökbilimcilere bunun nadir görülen bir kerelik bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz devasa yeni bir popülasyon mu olduğunu söyleyecek. Bu nesneyi anlamayı ve daha fazlasını bulmak için aramayı genişletmeyi dört gözle bekliyorum" dedi. (BBC)