Çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten çok sayıda şirketi bünyesinde bulunduran SBK Holding, Avusturya’da tutuklu bulunan şirketin kurucusu Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Korkmaz ile ilgili Türkiye’de devam eden dava ile ABD’de hazırlanan iddianameye değinilen açıklamada, ‘kara para aklama’ iddiası kesin bir dille reddedildi.

Korkmaz’ın da yargılandığı İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, söz konusu suçlamanın yer almadığına değinilerek şöyle denildi: “Soruşturmaya dayanak olan MASAK raporlarında, emniyet yazılarında, malvarlığına konulan tedbir kararlarında ve iddianamede, Sezgin Baran Korkmaz’ın aklama işlemlerine tabi tuttuğu iddia edilen malvarlığı değerlerinin suçtan kaynaklandığını ‘bildiği’ hatta ‘bilmesi/öngörmesi gerektiği’ dahi açıklanmamış, bu konuda en küçük bir delil dahi gösterilememiştir. Benzer durum ABD’de açılan davanın iddianamesi için de geçerli. ABD hukukuna göre de bu suç ancak kasten işlenebilir. Ve failin bu gelirin suçtan elde edildiğini bilmesi gerekir; aksi halde suç oluşmaz. Türkiye’deki dava ise, TCK’nın 282. maddesinde ve gerekçesinde açıkça belirtilen muhakkak surette bilme unsuru oluşmaksızın açılmıştır.”

ABD BİLE BİLMİYORDU

SBK Holding açıklamasının devamında “Sezgin Baran Korkmaz’ın, ABD kaynaklı fonların sahiplerinin ABD’de parayı ne şekilde kazandıklarını bilmesi mümkün değildir” denilerek şu bilgilere yer verildi: “Fon sahiplerinin Türkiye’ye gönderdikleri parayı hangi yollarla elde ettiğini ABD resmi makamları dahi ancak bu kişiler hakkında açtığı soruşturma ile öğrenmiş, hatta soruşturma yürürken dahi bu kişilere ödeme yapmaya devam etmiştir. Yani soruşturma bitene kadar ABD dahi ne olduğundan emin değildir.”

BANKALAR ÜZERİNDEN GELDİ

Sağlanan fonların tamamının bankacılık sistemi üzerinden gönderildiği vurgusu yapılan açıklamada “Paraların tamamı, bankacılık sistemi üzerinden havale, swift gibi resmi bankacılık kanallarından gelmiştir. Ülkeler arası yapılan para transferlerinin belirli bir miktarı aşması ve/veya periyodik olması halinde gerek transferin gönderildiği gerekse transferin alındığı yerdeki bankalar ve diğer resmi mali denetim kuruluşları, bu gönderileri sıkı şekilde denetlemektedir. SBK Holding hesaplarına gönderilen fonlar da hem bankaların hem de her iki ülkenin resmi mali denetim kuruluşlarının kontrolünden geçmiş, finansal açıdan şüpheli işlem olarak nitelendirilmemiştir. SBK Holding, kredi olarak kullandığı fonlar banka hesabına geldiğinde, kredi sözleşmelerine uygun olarak bu fonları mali kayıtlarında borç olarak göstermiş, her yıl beyan edilen geçici ve kesin kurumlar vergisi beyannamesi ekinde sunulan mali tablolara da yansıtılmıştır” denildi.

ÖDEME İÇİN MUHATAP YOK

Fon akışı sürecinin 2012’den, ABD’deki soruşturmanın açılmasına dek devam ettiği bilgisi paylaşılan açıklamada şöyle denildi: “Mevcut durumda SBK Holding’in faaliyetleri ile Sezgin Baran Korkmaz’ın yatırımlarının aklama olarak nitelendirilmesini gerektirecek hiçbir neden bulunmamaktadır. Kullanılan kredilerden ödeme vadeleri gelenler, ABD’de devam eden soruşturma nedeniyle ödemeyi kabul edecek makam bulunamaması ve yargılama sürecinin sonunun beklenmesi zorunluluğundan kaynaklanan nedenlerle henüz ödenememiştir.”

7 BİNE YAKIN ÇALIŞANI VARDI

Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding bünyesinde 10’a yakın şirket bulunuyordu. İlaç, finans, kimya, turizm ve oto kiralama alanlarında faaliyetleri yoğunlaşan SBK Holding’de 7 bine yakın kişi çalışıyordu. Korkmaz’ın başında olduğu eğitim vakfı ise Türkiye’nin birçok yerinde okul inşa etti binlerce üniversite öğrencisine burs verildi.