Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'daki ölümcül orman yangınları binlerce insanı evlerini boşaltmaya zorladı. İngiltere'nin şimdiye kadarki en sıcak gününü görmesi bekleniyor ve uzmanlar, Fransa'nın bazı bölgelerinin bir "sıcak kıyamet" ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

10 BİNLERCE İNSAN TAHLİYE EDİLDİ

İspanya'nın kuzeybatı Zamora bölgesinde çıkan orman yangınlarında iki kişi hayatını kaybederken, rayların yakınında çıkan yangın nedeniyle bölgedeki trenler durduruldu. Portekiz'in kuzeyinde çıkan yangından kaçmaya çalışan yaşlı bir çift öldü. Ulusal hava durumu ofisi, Fransa'nın bazı bölgelerinin batıdaki Nantes kentinin 42 derece kaydettiği en sıcak günlerini gördüğünü söyledi.

Portekiz'de sıcaklıklar Perşembe günü 47 dereceye ulaştı. Ülkenin çoğu, ulusal meteoroloji ofisi IPMA tarafından yüksek yangın tehlikesi altına alındı. 

Son günlerde çıkan orman yangınları, tahliye edilenler için acil durum barınaklarının kurulmasıyla 30 binden fazla insanı kaçmaya zorladı. Tahliye edilen alanlar arasında bin hayvanın bulunduğu bir hayvanat bahçesi de vardı. Popüler bir turizm bölgesi olan Gironde, Fransa'nın dört bir yanından itfaiyecilerin bir haftadır 42 bin dönüm araziyi yok eden yangınları kontrol altına almak için mücadele etmesiyle özellikle kötü etkilendi.

HAVAALANININ PİSTİ BOZULDU

İngiltere, doğu İngiltere'deki Suffolk'ta kaydedilen 38.1 dereceyle Pazartesi günü en sıcak günlerinden birini yaşadı. Uzmanlar, bugün sıcaklıkların 40 dereceye ulaşabileceğini ve orta, kuzey ve güneydoğu İngiltere'yi kapsayan aşırı sıcaklık uyarıları görebileceğini söylüyor. Trenlerin iptal edilmesi ve Londra'daki Luton Havalimanı'ndaki uçuşların, pistin bir kısmının kavurucu ısı altında bükülmesiyle birlikte ciddi seyahat kesintileri yaşandı.

Sıcaklıkların Hollanda'nın güney ve orta bölgelerinde 39 dereceyi geçmesi bekleniyor. Tahminciler, sıcak hava dalgasının kuzeye doğru ilerlediğini, Belçika ve Almanya'nın önümüzdeki günlerde 40 derece civarında sıcaklık görmelerinin beklendiğini söylüyor.

Isı dalgaları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha sık, daha yoğun ve daha uzun sürüyor. Sanayi çağı başladığından beri dünya zaten yaklaşık 1.1 derece ısındı ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler emisyonlarda kesintiler yapmadıkça sıcaklıklar yükselmeye devam edecek. (BBC)