Henry, 7 Temmuz'un erken saatlerinde Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin evinde öldürülmesinden bu yana kaosun eşiğindeki bir ülkeyi istikrara kavuşturmak amacıyla yeni hükümetin başına getirildi. Henry'nin yemin etmesi, birçok Haitili ve uluslararası toplum tarafından talep edilen seçimlerin yapılmasına yönelik önemli bir adım olarak görüldü.

ESKİ BAŞBAKAN: BEN SORUMLUYUM

Başkanın silahlı komandolar tarafından öldürülmesinden sonra, Başbakan Claude Joseph bir "kuşatma hali" ilan etti ve şiddetin harap olduğu, yoksullaşmış Karayip ülkesindeki kaostan sorumlu olduğunu söyledi. Yeni hükümette, görevi Henry'ye devretmeyi kabul eden Joseph, dışişleri bakanı olarak eski görevine geri döndü.

Henry, Haiti'nin 10 milyonluk nüfusuna hitaben yaptığı konuşmada, "Öncelikli görevlerimden biri, düzeni ve güvenliği yeniden sağlamak için her şeyi yapacağımız konusunda insanlara güvence vermek olacak" dedi ve "Cumhurbaşkanının ele almamı istediği ana konulardan biri bu, çünkü güvenilir, dürüst, şeffaf ve kapsayıcı seçimler düzenlemeye yönelik diğer kaygısında başarılı olmamız için bunun gerekli bir adım olduğunu anlamıştı" diye ekledi. 

Haitili yetkililer, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun da yardımıyla, Moise suikastının karanlık nedenlerini hâlâ araştırıyorlar. Çoğu emekli Kolombiyalı askeri personelden oluşan 20'den fazla kişi cinayetle ilgili olarak tutuklandı.

(France 24)