Batı Avrupa'daki taş devri toplulukları, yaklaşık 5 bin 500 yıl önce büyük bir nüfus düşüşü yaşadı, bu olayın daha sonra doğudan büyük bir insan göçüne olanak sağladığı düşünülen bir olay.

Veba, daha önce İsveç'teki kırsal bir çiftçi topluluğundan 20 yaşındaki bir kadın da dahil olmak üzere taş devri bireylerinde bulunmasının ardından bir açıklama olarak öne sürüldü.

TARİHİ ÇÖPLÜĞE GÖMÜLMÜŞLER

Ancak araştırmacılar, yeni keşiflerinin avcı-toplayıcıda bulunan türün doğasının hızlı yayılmaya neden olma olasılığının düşük olduğu fikrine şüphe düşürdüğünü iddia ediyorlar.

Almanya, Kiel Christian-Albrecht Üniversitesi'nde çalışmanın ortak yazarı Prof. Ben Krause-Kyora, “Bu erken veba türlerinin gerçekten büyük salgınlara neden olamayacağını düşünüyoruz” dedi.

Cell Reports dergisinde yazan Krause-Kyora ve meslektaşları, Latva'daRiņņukalns adlı bölgede tarih öncesi bir çöp kutusuna ya da kabuk çöplüğüne gömülen dört kişinin dişlerinden ve kafatası kemiklerinden elde edilen antik DNA'yı nasıl analiz ettiklerini anlatıyor.

‘’BİLİNEN EN ESKİ KURBAN’’

5 bin 300 yıl öncesine tarihlenen kalıntılar, genç bir kadın, bir bebek ve iki erkeğe aitti ve biri 19. yüzyılda, diğeri ise birkaç yıl önce yapılan iki kazıda ortaya çıkarıldı.

Ekip, genetik materyali, vebaya neden olan bakteri Y. pestis de dahil olmak üzere bilinen patojenlerin belirtileri açısından taradı ve 20 ila 30 yaşları arasındaki erkeklerden birinin sadece DNA parçalarına değil, aynı zamanda proteinlere de sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Krause-Kyora, "Bugüne kadar, bilinen en eski veba kurbanı" dedi.Daha fazla analiz, türün Y.pestis'in diğer tüm türlerinden yaklaşık 7 bin 200 yıl önce ayrıldığını ve bu türün onu vebanın bilinen en eski türü yaptığını ve daha sonra Neolitik ve Bronz çağında bulunanlardan açıkça farklı olduğunu ortaya çıkardı.

(Guardian)