ABD’de bulunan Northwestern Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, ortam ışığının 63 ile 84 yaşları arasındaki 552 kişinin sağlık ve uyku alışkanlıkları üzerindeki etkisini inceledi.

DİYABETTEN YÜKSEK TANSİYONA

Çalışma, en hafif ortam aydınlatmasıyla bile uyuyanların diyabet, obezite ve yüksek tansiyondan muzdarip olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Çalışmanın baş araştırmacısı Phyllis Zee, "İnsanlar uyku sırasında maruz kaldıkları ışık miktarını önlemek veya en aza indirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır" dedi.

Araştırmaya göre, insülin direncinin sabahları insanların televizyondan yayılan ışık gibi loş ışıklı bir odada yattıktan sonra ortaya çıkma olasılığı daha yüksekti. Zee, “Bunun neden olduğunu açıklamak için temel olabilecek bir mekanizma gösteriyor. Glikozu düzenleme yeteneğinizi etkiliyor" dedi. 

Buna karşılık, veriler, çalışmadaki gece ortam ışığıyla uyuyan katılımcılarının yüzde 17.8'inin diyabet hastası olduğunu, karanlıkta uyuyan sadece yüzde 9.8'inin diyabet hastası olduğunu gösterdi. Bu arada, ortam ışığı ile uyuyan katılımcıların yüzde 40.7'si obez iken, karanlıkta uyuyan katılımcıların dörtte birinden biraz fazlası bu kategorideydi. 

SONRAKİ GÜNÜ ETKİLİYOR

Uyku çalışması, ışığı sağlık sorunlarıyla ilişkilendiren diğer bazı rahatsız edici gerçekleri de ortaya çıkardı. Ortam ışığında uykuya dalanların daha sonra uyanık kalma ve ertesi gün daha geç uyuma olasılıkları daha yüksekti. Zee, CNN'e “Geç uyuyanların kardiyovasküler ve metabolik bozukluklar için daha yüksek bir riske sahip olma eğiliminde olduğunu biliyoruz” dedi. (New York Post)