Geçtiğimiz yıl medyada yer bulan silahlı şiddet olayı sayısı 3682 olurken, 2015-2020 yılları arası şiddet olaylarında %69 oranında artış meydana geldi. 

Uzmanlar, sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu, karantina nedeniyle evlerde kalmak zorunda olunan son bir yılda, silahlı şiddet olaylarının neredeyse tüm Türkiye’de artış göstermesinin dikkat çekici olduğu vurgusu yapıyorlar.

Raporu değerlendiren Aile Danışmanı Barış Tuncer, rapora konu verilerin sadece basına yansıyan silahlı şiddet olaylarını kapsadığını söyledi ve şunları vurguladı:

*Basına yansımayan ve silah kullanılmadan gerçekleşen şiddet olaylarının dahil edilmesiyle rakamların daha da artacağı da düşünüldüğünde durum gerçekten vahim görünüyor. Diğer şiddet türleri de dahil edildiği zaman rakamların çok fazla artacağını söyleyebiliriz.

EKONOMİK SORUNLAR İLK SIRADA!

Aile içi şiddet konusunda yapılan tüm çalışmaların genelinde yoksulluk, işsizlik ve kötü aile koşullarının bir risk faktörü olduğunun görüldüğünü ifade eden Tuncer sözlerini şöyle sürdürdü:

*Düşük gelire sahip olanlar yüksek gelire sahip olanlara göre daha çok aile içi şiddete başvurmakta. Ekonomik güvencenin olmaması, aile içi şiddete neden olabilir. Yapılan araştırmalar, toplumsal gerginliklerin (stres) özellikle de erkeğin geleneksel rol konumunu tehdit eden süreçlerin, aile içi şiddetle ilişkili olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de yapılan çalışmaların birinde, aile içi şiddetin nedenleri arasında %27 ile ekonomik zorluklar, bir diğerinde ise %18 maddi sorunların belirtildiğini aktaran Barış Tuncer, “Pandemi nedeniyle birçok insanın bu sorunlarla daha yoğun bir şekilde karşı karşıya kaldığını göz önüne alırsak bu stres etkenlerinin aile içi şiddet oranlarının artmasına neden olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

EN ÇOK İÇ ADNADOLU SONRA MARMARA 

Umut Vakfı’nın raporuna göre; suç oranlarındaki artışın İç Anadolu Bölgesi’nde %90, Marmara Bölgesi’nde ise %75’e olduğu gözlendi.

İSTANBUL, SAMSUN, ADANA, İZMİR, BURSA, KONYA...

Umut Vakfı’nın raporunun iller bazında değerlendirildiğinde İstanbul’da 441, Samsun’da 187, Adana’da 182, İzmir’de 173, Bursa’da 153, Konya’da 139, Antalya’da 137, Kocaeli’de 123, Ankara’da 119, Sakarya’da 106 silahlı şiddet olayının yaşandı.