Sakarin ve aspartam içeren şeker ikameleri, gazlı içecekler, tatlılar, hazır yemekler ve kekler gibi binlerce diyet ürününde bulunur ve hatta sakız ve diş macununda bile bulunabilir. Üreticiler, ikamelerin insan vücudu üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini uzun süredir inkar ediyor ve uzmanlar daha önce kan şekeri seviyelerinin bunlardan etkilenmediğini belirtmişti.

ÖNEMLİ BULGULAR

Bununla birlikte, Cell dergisinde yayınlanan yeni veriler dikkatli olunması gerekebileceğini ileri sürüyor. Alman Ulusal Kanser Merkezi'nden Profesör Eran Elinav, "Besleyici olmayan tatlandırıcıları tüketen deneklerde, bağırsak mikroplarının bileşiminde ve işlevinde ve periferik kana salgıladıkları moleküllerde çok belirgin değişiklikleri tespit edebildik. Bu, insan vücudundaki bağırsak mikroplarının bu tatlandırıcıların her birine oldukça duyarlı olduğunu gösterdi” dedi.

Elinav, "Besleyici olmayan tatlandırıcıların tüketicilerine gruplar halinde baktığımızda, besleyici olmayan tatlandırıcılardan sakarin ve sukralozun sağlıklı yetişkinlerde glikoz toleransını önemli ölçüde etkilediğini gördük. İlginç bir şekilde, mikroplardaki değişiklikler, insanların glisemik tepkilerinde belirtilen değişikliklerle yüksek oranda ilişkiliydi" diye ekledi. (New York Post)