Araştırma, yirmi yıl boyunca 22 ila 77 yaşları arasındaki yetişkinlerin günlük stres durumlarına maruz kalması ve tepkileri inceledi.

‘ROLLERİMİZ DEĞİŞİYOR’

Developmental Psychology dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan araştırmacılardan David Almeida, "Yaşlanmakla ilgili daha az stres yaratan bir şey var. Bu, yaşlandıkça aldığımız sosyal roller olabilir. Daha genç insanlar olarak, hepsi günlük stres yaratan işler, aileler ve evler dahil olmak üzere daha fazla şey yapıyor olabiliriz. Ancak yaşlandıkça sosyal rollerimiz ve motivasyonlarımız değişir. Yaşlı insanlar, sahip oldukları zamanı en üst düzeye çıkarmak ve tadını çıkarmaktan bahsediyorlar” dedi. 

Yeni çalışma, Almeida'nın 1995'ten beri 3 binden fazla yetişkinden günlük yaşam hakkında veri toplayan bir araştırmadan oluşuyor. Katılımcılar, arka arkaya sekiz gün boyunca günlük stres seviyeleri hakkında bir dizi telefon görüşmesine katıldı. Bu değerlendirmeler, her dokuz yılda bir tekrarlandı.

yasli2

‘50’Lİ YAŞLARIN ORTASINA KADAR…’

David Almeida, "25 yaşındaki bir çocuk, stres yaşadığı günlerde çok daha huysuz oluyor, ancak yaşlandıkça, bunları nasıl azaltacağımızı gerçekten anlıyoruz" derken, bir kişi 50'li yaşlarının ortasına gelene kadar günlük stresin istikrarlı bir şekilde azaldığını da sözlerine ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER