Duyuru, ülkenin dört yıldır aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro altında yağmur ormanlarına zarar verilmesinin ardından Pazar günü göreve başlayacak olan yeni Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından yapıldı.

‘YERLİ TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI’

64 yaşındaki Silva, 2003'ten 2008'e kadar sürdürdüğü çevre bakanı görevine geri dönecek. 48 yaşındaki Guajajara, Bolsonaro'nun yerli ve çevre korumalarını ortadan kaldırmasıyla tetiklenen şiddet dalgasına ve toprak işgallerine tepki olarak kurulan Brezilya'nın ilk yerli halklar bakanlığına liderlik edecek.

Guajajara, "Bu mücadele ve direniş tarihimizde bir dönüm noktasıdır. Yerli halklar için bakanlığın kurulması, Başkan Lula'nın özerkliğimizi ve bölgelerimiz, bedenlerimiz ve yaşam tarzlarımız hakkında kararlar alma alanımızı koruma taahhüdünün kanıtıdır" dedi.

İKİ GAZETECİNİN ÖLÜMÜYLE ORTAYA ÇIKTI

Bolsonaro'nun yerli ve çevre karşıtı politikaları, bu yılın başlarında, ormansızlaşmanın 2019'dan bu yana yüzde 60 arttığı Amazon'da uzman Bruno Pereira ve İngiliz gazeteci Dom Phillips'in öldürülmesiyle açığa çıktı.

Lula’nın seçildiği oylamalardan sonra konuşan Silva, yeni hükümetin koruma, sürdürülebilirlik ve iklim acil durumunun birinci plana aldığı "yeni bir demokratik ekosistem" inşa ederek bu tür yağmur ormanı şehitlerinin anısını onurlandırmak için mücadele edeceğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER