20 YIL ÖNCE İMZALANAN ANLAŞMALAR HAYATA GEÇİYOR

İki bölgesel güç, yedi yıl sonra bağları yeniden kurmak için 10 Mart'ta Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayı duyurdu. Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr al-Nimr'i idam etmesinin ardından 2016'da İranlı protestocuların Suudi Arabistan diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından Riyad ilişkileri kesti.

Anlaşmayla, Şii çoğunluklu İran ve Sünni Suudi Arabistan'ın iki ay içinde büyükelçiliklerini ve misyonlarını yeniden açmasını ve 20 yıldan uzun bir süre önce imzalanan güvenlik ve ekonomik işbirliği anlaşmalarını uygulaması bekleniyor.

ÇALKANTILARLA DOLU İLİŞKİ

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile nükleer faaliyetleri konusunda Batılı hükümetlerle güçlü bir anlaşmazlığa düşen İran arasındaki yumuşama, on yıllardır çalkantılarla dolu ikili ilişkileri yeniden şekillendirme potansiyeline sahip.

İran ve Suudi Arabistan, Husi isyancılarının Tahran tarafından desteklendiği ve Riyad'ın hükümeti destekleyen bir askeri koalisyona liderlik ettiği Yemen de dahil olmak üzere birçok çatışma bölgesinde rakip tarafları destekliyor. İki taraf ayrıca Suriye, Lübnan ve Irak'ta nüfuz sahibi olmak için yarışıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER