Adalara konuşlandırılan birliklerin su, yiyecek ve enerji ihtiyaçlarını yerinde karşılayarak dış destek almadan Türk unsurlarına müdahale edebilecek şekilde yapılandırılmasını öngörüyor. Amaç, az sayıda özel eğitimli askerle Akdeniz’in kontrolünü uzun vadeli olarak sağlamak.
Adalarda "Sonsuza Kadar" kalacak askerler
Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın projesi, adaları "tamamen otonom orduların bulunduğu müdahale bölgeleri" haline getirmeyi amaçlıyor. Bu, Yunan askerlerinin adalarda "fiilen sonsuza kadar" kalabilecekleri ve Ege Denizi'nde Türk gemilerine müdahale edebilecekleri anlamına geliyor. Atina, tüm adalara ikmal getirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, kendini idame ettirebilen bu orduları adalara göndermeyi planlıyor. Yunanistan, Türkiye ile baş edebilmek için adalarını buradan asla ayrılmayacak ordularla doldurmayı hedefliyor.
Lojistik bağımsızlık ve İHA gücü
Yunan Savunma Bakanlığı'na göre, adalara yerleştirilen Yunan ordularının su, yiyecek ve elektrik gibi üç temel ihtiyacının yıllar sürecek görevleri boyunca karşılanabilmesi kritik. Bu doğrultuda, konuşlanan Yunan ordularına güneş panelleri, deniz suyundan içme suyu üreten cihazlar ve hidroponik tarım gereçleri sağlanacak. Bu sayede, Atina ile tüm bağlantıları kesilse bile adadaki ordular, "Akdeniz'i kontrol et" emrini bağımsız olarak uygulayabilecek.
Bu otonom ordular, Akdeniz'i İHA'lara karşı kullanılan elektronik harp sistemleriyle bir perde çekerek koruyacak. Kendi ucuz İHA'larını kullanarak Akdeniz'deki hedefleri saptayacak, Atina'ya haber verecek ve bu hedeflere saldırılar düzenleyecekler. Bu İHA'ların, Ukrayna'da üretilen ve tanesi 500 Euro olan ucuz İHA'larla benzerlik taşıdığı belirtiliyor. Bu sayede İHA'lar, adalarda basit parçalarla hızla üretilerek büyük sayılarda, akınlar halinde gönderilebilecek.
Ukrayna modeliyle askeri eğitim başladı
Yunan Savunma Bakanlığı, bu planın Ukrayna ordusunun işleyişinden esinlenildiğinin altını çiziyor. Amaç, olabildiğince az asker kullanarak en büyük alanı kontrol edebilmek. Türkiye'ye göre daha az askeri olduğunu göz önünde bulunduran Yunanistan, zorunlu askerliğin devam ettiği ülkede "en istekli askerlerini" bu adalara konuşlandırmayı ve özel olarak eğitmeyi planlıyor. Yunan ordusu, Ukrayna'da 2.500 askerin 20 Rus askerine karşı savunma yapabildiğini vurgulayarak benzer planın Akdeniz'de de mümkün olduğunu belirtiyor.
Planın 2030 yılına kadar yürürlüğe girecek olsa da, Yunan Savunma Bakanlığı planın çoktan uygulanmaya başladığını ve "ordunun bu konuda tecrübe edindiğini" ifade etti.