Memur maaş zammı 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belirleniyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi ile yıl sonu enflasyon tahmini açıklanırken 6 aylık enflasyon tahmininde gerileme görüldü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz da memur zammı için rakam verdi.

Merkez Bankası yeni 6 aylık enflasyon farkı tahmini ile 2024 Ocak en düşük memur ve memur emeklisi maaş zammında son durum şöyle;

Katıldığı bir canlı yayın programında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur maaş zammında yüzde 50 civarında bir artış olacağına işaret etti. Merkez Bankası tarafından yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi ile 6 aylık enflasyon farkı geriledi.

'YÜZDE 50 CİVARINDA ARTIŞ OLACAK'

Cevdet Yılmaz "İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var. Memur ve memur emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz" açıklaması yaptı.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayında tüketici fiyatlarına göre aylık enflasyonu yüzde 3.28, 11 aylık enflasyonu yüzde 60.09, yıllık enflasyonu da yüzde 61.98 olarak açıkladı. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon yüzde 35.24 olarak gerçekleşti. Bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları için beş aylık dönemde yüzde 35.24 oranında enflasyon farkı ortaya çıktı.

6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ GERİLEDİ

Emekli ve memur maaşları için doğrudan belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı tahmini ise geriledi. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahmini için Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, bir önceki ankette yüzde 67,23 olan 2023 yılı enflasyon tahmini, yüzde 65,39'a geriledi.

MEMURLARIN ENFLASYON FARKI

Memur aylıklarına temmuzda yüzde 17.55 + 8.077 TL seyyanen zam yapılmıştı. Temmuzdaki toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Temmuz ayından sonraki dönemde yüzde 6’yı aşan enflasyon farkı maaş zammına yansıtılacak. Buna göre, beş aylık dönemde memur maaşları için yüzde 27.58 oranında enflasyon farkı doğdu.

OCAKTA MAAŞ ZAMMI NE OLACAK?

Yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon yüzde 19.77 olarak gerçekleşti. SSK ve BAĞ-KUR ile emekli memur aylıkları yüzde 25 oranında artırıldı. Memur maaşlarına ise enflasyon ve toplu sözleşme farkından oluşan yüzde 17.55’lik zammın üzerine 8.077 TL seyyanen zam yapıldı.

Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası’nın tahmin ettiği gibi yüzde 65 düzeyinde gerçekleşirse SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 37.76 oranında enflasyon farkı kadar zam yapılacak.

Adıyaman'da grevdeki işçilerin çadırı yakıldı! 'Polisler sadece seyretti' Adıyaman'da grevdeki işçilerin çadırı yakıldı! 'Polisler sadece seyretti'