Ulusal İstatistik Ofisi, tüketici fiyatları endeksinin Haziran ayındaki yüzde 9.4'ten Temmuz'a kadar yüzde 10.1 arttığını ve beklenenden daha erken bir aşamada çift haneli rakamlara girdiğini söyledi. Rakam, en son Şubat 1982'de daha yüksekti.

TEMEL ÜRÜNLER ZİRVE YAPTI

En büyük artışlar unlu mamuller, süt ürünleri, et ve sebzelerde meydana geldi ve bu artışlar paket servislerin yüksek maliyetlerine de yansıdı. Evcil hayvan maması, tuvalet kağıdı, diş fırçası ve deodorant gibi diğer temel ürünlerin fiyat artışları da enflasyonun kırk yılın en yüksek oranına yükselmesine neden oldu. Tatilcilerin Birleşik Krallık'taki dolu havalimanlarına akın etmesiyle birlikte, yaz telaşı nedeniyle paket tatil fiyatları da yükselirken, uçak biletleri de yükseldi.

YAŞAM MALİYETİNE MUHALEFETTEN TEPKİ

Son rakamlar, yaşam krizinin maliyeti arttıkça hükümet ve Muhafazakar Parti’nin lider adayları üzerinde yeni bir baskı oluşturacak. Gölge Şansölye Rachel Reeves, yükselen fiyatların aileleri zorlu bir kışa girerken nasıl geçinecekleri konusunda endişelendirdiğini söyleyerek “Muhafazakarlar savaşmakla ve bu krizin ölçeğini görmezden gelmekle meşgulken insanlar endişeli. İngiltere'ye ihtiyacı olan yeni başlangıcı ancak İşçi Partisi verebilir" dedi.

İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonu yüzde 13'ün üzerine çıkaracağını ve aileler harcamalarını azalttıkça uzun bir durgunluğu tetikleyeceğini tahmin ettiği enerji faturalarındaki yeni bir artış nedeniyle hane halklarının bu sonbaharda daha fazla baskı altına girmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, enflasyonu kontrol altına almanın en büyük önceliği olduğunu, hükümetin zor durumdaki aileleri desteklemek için harekete geçeceğini söyledi. Bakan, "Zor zamanların olduğunu anlıyorum ve insanlar dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin karşı karşıya olduğu fiyat artışlarından endişe duyuyorlar" diye ekledi. (Guardian)