ABD'den 'Navalni' değerlendirmesi: Putin, emir vermemiş olabilir ABD'den 'Navalni' değerlendirmesi: Putin, emir vermemiş olabilir

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracağını açıkladı. Biden yaptığı açıklamada, İsrail'in müzakere edilen bir ateşkes anlaşması kapsamında Ramazan ayı boyunca Gazze saldırısını durdurmayı kabul ettiğini duyurdu.

NBC kanalında Seth Meyers'e konuşan Biden, "Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da 'faaliyette' bulunmayacakları konusunda anlaşmaya vardılar" ifadelerini kullandı.

Henüz, Hamas ve Tel Aviv yönetimlerinden konuya ilişkin açıklama gelmedi. 

"REHİNE TAKASI KONUSUNDA PRENSİPTE ANLAŞILDI"

Biden, daha önce ise ateşkes için görüşmelerin sürdüğünü belirterek "Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) ateşkes sağlanacaktır" demişti. Rehine takası konusunda İsrail ile Hamas'ın 'prensipte anlaştığını' dile getiren Biden, "Çok fazla masum insan ölüyor. İsrail de Refah'taki saldırılarını yavaşlattı" dedi.

"İSRAİL, 400 MAHKUMU SERBEST BIRAKACAK"

Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak ise, rehine takasına ilişkin detayları paylaştı. Kaynağın anlaşma taslağından aktardığına göre, Filistinli tutukluların İsrailli rehinelerle takasının 10'a bir oranında olması bekleniyor. Hamas'ın kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş üstü yaşlılar ve hastalar da dahil olmak üzere 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı, İsrail'in ise yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı ve onları yeniden tutuklamayacağı belirtiliyor.

"OPERASYONLARA 40 GÜN ARA VERİLECEK"

Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynak, Paris'teki ateşkes görüşmelerinde oluşturulan anlaşma taslağının Hamas'a ulaştırıldığını ifade etti. Gazze'de tüm askeri operasyonlara 40 günlük ara verileceği de aktarıldı.

Kaynak, anlaşma kapsamında Gazze'deki hastanelerin ve fırınların onarılacağını ve bölgeye her gün 500 yardım kamyonunun gireceğini söyledi.