ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı (HHS) bu hafta Alzheimer ve buna bağlı bunamayla mücadeleye ilişkin yıllık raporunda, bireysel davranışlar yerine "ırkçılığın" ele alınması gerektiğini açıkladı. HHS Sekreteri Xavier Becerra, Alzheimer oranlarındaki eşitsizlikleri azaltmak için "acil müdahale" çağrısında bulundu. 

FARK DİKKAT ÇEKİYOR

HHS, eğitime yetersiz yatırım ve gıdalara yetersiz erişim gibi ırkçılıktan kaynaklanan "yapısal eşitsizliklerin" bunama vakalarındaki eşitsizliklerin "önemli bir nedeni" olduğunu açıkladı. Siyahların Alzheimer veya bunamaya yakalanma olasılığı beyazların yaklaşık iki katıyken, Hispaniklerin olasılığı yaklaşık 1,5 kat daha fazladır.

HHS’nin yayınladığı belge, risk faktörlerindeki eşitsizliklerin "nesillerdir yapısal ırkçılık ve eşitsizliğe dayandığını" belirtiyor. Departman, işleri daha da kötüleştiren, Alzheimer’dan muzdarip siyahilerin de tıbbi bakım ve kaynaklara eşit olmayan şekilde eriştiğini ve doğru teşhis ve tedavi alma olasılıklarının beyazlardan daha düşük olduğunu söyledi.

Raporda, "Bu nedenle, değiştirilebilir risk faktörlerini ele alan araştırma, müdahaleler ve altyapının kültürel olarak duyarlı olması ve sağlığın sosyal belirleyicilerini ele alarak eşitliği geliştirmeye dayalı olması kritik öneme sahiptir" denildi.

SAĞLIKLI BESLENME ŞART

ABD’nin Chicago eyaletinde bulunan Alzheimer Derneği, yaş, aile öyküsü ve genetiği, demansla ilişkili bir hastalık geliştirmek için en önemli risk faktörleri olarak listeliyor. Kafa yaralanmaları veya kötü kalp sağlığı da olasılıkları artırabilir. Sağlıklı bir beslenme, egzersiz yapan, sosyal olarak aktif kalan ve sigara ve alkol kullanımından kaçınan yaşlı insanlar Alzheimer risklerini azaltabilir.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER