ABD Ulusal İstihbarat Başkanı Avril Haines tarafından Senato’ya sunulan bir değerlendirmede, Ukrayna'nın bu baharda planladığı karşı saldırıda önemli miktarda işgal altındaki toprağı geri alıp alamayacağı konusunda kesin değilken, Haines, bunun Rus saldırılarına direnen Ukrayna birlikleri ve teçhizatının kaybı da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olacağını söyledi.

Haines, Senato İstihbarat Komitesi’nin açık oturumunda yaptığı konuşmada, "Şu anda her iki tarafın da kesin bir askeri avantaja sahip olmadığı ezici, yıpratma savaşı var" dedi.

‘SAVUNMAYA GEÇEBİLİRLER’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, doğu cephesinde uzun süredir savaş halinde olan Bahmut şehrinin birkaç gün içinde düşebileceği konusunda uyardı, ancak Haines, Rusya'nın ilerlemesini "kademeli" olduğunu ve Bahmut'un "stratejik bir hedef olmadığını” söyledi. 

Haines, "Putin, ordusunun başarabileceklerinin sınırlarını muhtemelen daha iyi anlıyor ve şimdilik daha mütevazı askeri hedeflere odaklanmış görünüyor. Önümüzdeki aylarda mevcut saldırı operasyonlarını sürdürmek onlar için giderek daha zorlayıcı olacak ve sonuç olarak, şu anda işgal ettikleri bölgeleri tamamen tutmaya ve savunmaya geçebilirler" dedi.

‘RUSYA’NIN TEK YOLU KALDI’

İstihbarat şefi, "Kısacası, Rus ordusunun bu yıl büyük toprak kazanımları elde edecek kadar toparlanacağını öngörmüyoruz, ancak Putin büyük olasılıkla zamanın kendi lehine çalıştığını düşünüyor ve çatışmadaki olası duraklamalar da dahil olmak üzere savaşı uzatmak elinden gelenin en iyisi olabilir. Yıllar sürse bile Rusya'nın Ukrayna'daki stratejik çıkarlarını eninde sonunda güvence altına almanın yolu kaldı” ifadelerini ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER