Geçtiğimiz yıl, önceki meclis başkanı Nancy Pelosi, Tayvan’ı ziyaret ederek iki ülke arasındaki fitili ateşlerken, Pelosi’nin görev süresinin bitmesinin ardından ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen McCarthy'nin de Tayvan konusunda ABD-Çin arasında krizi derinleştirmesi öngörülüyor. 

Tayvan'ın kendi bölgesi olarak iddia eden Çin, bunu adanın ayrı bir ülke olarak görülme arzusuna destek olarak görerek ABD'li yetkilileri defalarca Tsai ile görüşmemeleri konusunda uyardı.

Tsai, New York ve Los Angeles üzerinden geçeceği Guatemala ve Belize gezisi için bugün yola çıkacak. Resmi olarak teyit edilmemiş olsa da, seyahatinin sonunda California’da McCarthy ile buluşması bekleniyor.

‘TEK ÇİN’ POLİTİKAMIZI İHLAL ETMEYİN!’

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, Tsai'nin ABD "geçişlerinin" onun sadece havaalanında veya otelde beklemek olmadığını, aynı zamanda ABD'li yetkililer ve milletvekilleri ile tanışmak için olduğunu söyledi.

Fenglian, "ABD Meclis Başkanı McCarthy ile temasa geçerse, bu tek Çin ilkesini ciddi şekilde ihlal eden, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar veren, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı bozan yeni bir provokasyon olacaktır. Buna kesinlikle karşı çıkıyoruz ve kararlılıkla karşılık vermek için kesinlikle önlemler alacağız" ifadelerini kullandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER