Asya-Pasifik'teki gelişmeler ile alakalı açıklamalarda bulunan ABD Pasifik Filosu Komutanı olan Tuğamiral Jeff Jablon, ABD'nin "daha önce hiç karşılaşmadığı iki nükleer eş düşmanla karşı karşıya" olduğunu dair ifadelerde bulundu.

'ÇİN İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

CNN'in yaptığı habere göre, Jablon, "Sovyetler Birliği, nükleer kapasite açısından bizim eş düşmanımızdı. Şimdi ise nükleer kabiliyetlerini genişleten ve modernize eden Çin ile karşı karşıyayız" dedi.

Jablon, "Ulusal Güvenlik Stratejisi, Çin'in bizim için en önemli tehdit olduğunu ve Rusya'nın da ülkemiz için akut bir tehdit olduğunu belirtmektedir" şeklinde konuşarak, ABD'nin Ulusal Güvenlik Stratejisi'ne değindi.

Jablon konuşmasının devamında, "Denizaltı gücümüzün çoğunluğu şu anda Pasifik'te bulunuyor. Bu noktada, operasyonel denizaltılarımızın yaklaşık %60'ı bu zorluklar nedeniyle Pasifik'te bulunuyor" dedi.

'CAYDIRICI BİR ETKİ YARATIYOR'

ABD denizaltı gücü hakkında konuşan komutan, "caydırıcı bir etki yarattığı için hem kamuoyu hem de düşmanlar tarafından giderek daha fazla bilinir hale geldiğini" savunan Jablon, "Soğuk Savaş sırasında sessiz servis olarak bilinirdik, nerede faaliyet gösterdiğimizi kimseye bildirmezdik" ifadelerinde bulundu.

Jablon, "Bugünün denizaltı kuvvetlerinde, ABD'nin diğer servisleriyle ve müttefiklerimizle kapsamlı bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla düşman, dünyanın herhangi bir yerindeki uluslararası sularda faaliyet gösterebileceğimizi biliyor" dedi.

25 DENİZALTI PASİFİC'TE BULUNUYOR

Jablon, ABD Pasifik Filosu'nda yer alan 49 saldırı denizaltısından 25'inin Pasifik'te konuşlu olduğunu, ancak bu denizaltılardan bazılarının bakım ya da başka nedenlerle kullanılamadığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 Nisan 2023'te Çin'i ziyaret ederek Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Çiang ile bir araya gelerek, Çin temasları kapsamında Ukrayna ve küresel gelişmelerde ortak bir çözüm paylaşılması ve ortak bir yol inşa edilmesi kabiliyetinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

'KENDİMİZİ ÇİN'DEN UZAKLIŞMAMALIYIZ'

Macron'un yarın Çin ziyaretini sonlandırması beklenirken, Fransa'nın Çin ile bağlarını geliştirmekten yana olduğunu söyleyerek, "Çin ile bağlarımızı koparmamalı, kendimizi Çin'den uzaklaştırmamalıyız" ifadelerinde bulundu.

ABD Pasifik Filosu Komutanı Tuğamiral Jeff Jablon'un Macron'un Çin ziyareti ve yaptığı açıklamaların ardından 'düşman' demesi ise uluslararası kamuoyunda dikkat çekti.