Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Chevron Corporation, Venezuela hükümeti "Chevron tarafından yapılan petrol satışlarından herhangi bir kar" almadığı sürece "sınırlı doğal kaynak çıkarma operasyonlarını sürdürme" yetkisi aldı. Politikaya göre, çıkarılan petrol yalnızca ABD'ye ihraç edilebilir ve karlar yalnızca devlete ait petrol şirketi Petroleos de Venezuela (PDVSA) ile ortak girişimleri olan Chevron'a olan borçların ödenmesine yönlendirilebilir.

‘YAPTIRIMLAR DEVAM EDİYOR’ SÖYLEMİ

Açıklamada, "Venezuela ile ilgili diğer yaptırımlar ve ABD tarafından uygulanan kısıtlamalar yürürlükte kalmaya devam ediyor" denilerek, hareketin ABD'nin Venezuela'ya yönelik uzun süredir devam eden politikasında herhangi bir değişiklik göstermediği vurgulandı. Washington "bu yaptırımları güçlü bir şekilde uygulamaya" devam edecek ve sadece "Venezuela halkının acılarını hafifleten ve demokrasisinin restorasyonunu destekleyen somut adımlara dayalı hedefli yaptırımların hafifletilmesini sağlayacak" dedi.

Chevron'un bu koşullar altında ne kadar petrol çıkarmasına ve ABD'ye ihraç etmesine izin verileceği ve hareketin küresel petrol fiyatları üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

MADURO’YU TANIMIYOR

Caracas, 15 yılı aşkın bir süredir ABD yaptırımları altında. En son kısıtlamalar, ABD’nin 2018 seçimlerinin ardından Nicolas Maduro'yu ülkenin lideri olarak tanımayı reddederek Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici lideri' olarak ilan etmesi üzerine uygulandı.

maduro
Nicolas Maduro

Sonuç olarak, Venezuela hükümetinin ABD'deki tüm varlıkları donduruldu ve ABD vatandaşları ve şirketleri ile herhangi bir ilişki yasaklandı. Bununla birlikte, siyasi meydan okumaya ve hükümetine karşı ağır yaptırımlara rağmen, Maduro iktidarda kaldı ve hala dünyanın çoğu tarafından ülkenin meşru başkanı olarak görülüyor.

UZMANLAR ‘ÖYLE’ DEMİYOR

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından gelişen enerji krizi ve Rus petrolüne yönelik yasaklar nedeniyle, ABD’nin enerji arzını hafifletmesi için yüzünü Venezuela'ya döndüğünü söylüyor. Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı, son hamlesini, Maduro hükümeti ile görev süresi Ocak ayında sona erecek olan Guaido liderliğindeki hizip dışındaki daha geniş bir muhalefet grupları koalisyonu arasında uzun süredir durdurulan müzakerelerin yeniden başlamasına bağladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER