ABD, Rusya'yı Soğuk Savaş sonrası iki ülke arasındaki nükleer silah kontrolünün son ana ayağı olan New Start anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak Moskova'nın topraklarında teftiş faaliyetlerine izin vermeyi reddettiğini söyledi.

2021 yılında beş yıl daha uzatılan anlaşma, ABD ve Rusya'nın konuşlandırabileceği stratejik
nükleer savaş başlıklarının sayısını ve bunları kullanmak için kara ve denizaltı tabanlı füzelerin ve bombardıman uçaklarının konuşlandırılmasını sınırlıyor.

‘TEHDİT EDİYOR’

Washington anlaşmayı korumaya istekli, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova ile krizde olan ABD’li yetkililerin devam eden anlaşmayı sürdürme girişimlerini karmaşıklaştırabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, "Rusya'nın denetim faaliyetlerini kolaylaştırmayı reddetmesi, ABD'nin anlaşma kapsamındaki önemli haklarını kullanmasını engelliyor ve ABD- Rusya nükleer silah kontrolünün uygulanabilirliğini tehdit ediyor" diye kaydetti.

SEYAHAT YASAĞI ‘BAHANESİ’

Ağustos ayında Moskova, Rus kuvvetlerinin geçen yıl şubat ayında komşu Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Washington ve müttefikleri tarafından getirilen seyahat kısıtlamalarını suçlayarak anlaşma kapsamındaki işbirliğini askıya aldı, ancak yine de anlaşmanın hükümlerine uymaya kararlı olduğunu söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER