Avrupa Birliği Komisyonu 2025 yılı için Küresel Ekonomik Raporu'nu yayımladı.

Komisyonunun Türkiye raporunda, bu yıl büyümenin yüzde 2,8'e yavaşlamasını, 2026'da yüzde 3,5'e toparlamasını bekleniyor. Raporda, 2025'te ayrıca işsizliğin daha yüksek bir seviyede sabitlenmeden önce artacağı öngörüldü. 

'FAİZ ORANLARI ÖZEL YATIRIMI KISITLIYOR'

Raporda, "Brüt sabit sermaye oluşumu 2024'ün sonunda arttı ancak deprem yeniden inşa çalışmalarının sona ermesiyle birlikte yakın vadede daha düşük olması muhtemel, nispeten yüksek reel faiz oranları ise özel yatırımı kısıtlıyor. Yetkililer, kamu tüketim büyümesini sınırlayan bir faktör olacak olan enflasyonla mücadele programlarını desteklemek için daha sıkı bir maliye politikası duyurdu" denildi.

Raporun devamı şu şekilde:

"Liranın reel değer kazanması ve düşük dış talep nedeniyle ihracat büyümesinin düşük kalması öngörülürken, artan ABD tarifelerinin tetiklediği ticaret sapmasına bağlı kazanımların sınırlı olması bekleniyor. İthalat büyümesinin ihracatla açığı yavaşça kapatması ve net ihracatın büyümeye katkısının 2025-2026'da sıfıra yakın olması öngörülüyor. Ticaret dinamikleri, daha düşük uluslararası enerji fiyatlarıyla birleşince cari açığı düşük tutması öngörülüyor.''

Asgari ücret ara zammında son durum Asgari ücret ara zammında son durum

İŞSİZLİK TAHMİNİ

2024'te ekonomik faaliyetin ılımlılaşmasına rağmen işgücü piyasası şaşırtıcı derecede güçlü kaldığı ancak, 2025'te iş büyümesinin zayıflaması ve işsizliğin daha yüksek bir seviyede sabitlenmeden önce artmasının beklendiğini ifade edilen raporda, şunlar denildi:

''Bu nedenle, işgücü yetersizliğinin yüksek seviyeleri işgücü piyasasının önemli bir özelliği olmaya devam edecek ve maliyet baskılarını sınırlayacaktır.

Türkiye ekonomisi birkaç yıldır çok yüksek jeopolitik ve iç risklerle mücadele ediyor. Risk ortamı 2025'in başlarında kötüleşti ancak Türkiye, sağlam bir politika karışımı, daha düşük dengesizlikler ve tamponların oluşturulması nedeniyle önceki yıllara göre bununla yüzleşmek için daha iyi bir konumda. Yine de devam eden ekonomik yeniden dengelemeyi yönetmek zorlu olmaya devam edecek."