Fahiş aidat ücretleri, site sakinlerinin tepkisine neden oluyor. Yeni yılın ilk haftasında bu kez maliyetlerdeki artışı gerekçe gösteren site yönetimleri, zam kararları aldı. Güncellenen rakamlarla bazı aidat ücretleri kiralara yaklaştı. Küçükçekmece'deki bir sitede 2022 yılında 370 lira olan aidat, bu yıl 970 lira oldu. Site sakinleri, yönetim istifa sloganları atarak aidat zammını protesto etti.

'DAVA AÇAMAZSINIZ'

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Tayfun Üzülmez, "Site yöneticisi kafasına göre aidat arttırmaz, arttırmamalı da. Kat maliki, harcamaların gereksiz olduğu görüşündeyse, toplantıya katılarak, tutanağa şerh düşüp itiraz edebilir. Kiracılar ise kat malikinden vekalet alarak, toplantıya katılabilir. Yasal olarak sulh hukuk mahkemesine, fahiş aidat bedeline karşı dava açabilir. Toplantıya katılıp itirazda bulunmazsanız, dava da açamazsınız" dedi. Üzülmez, Tüketici Konfederasyonu'na son zamanlarda çok sayıda şikayet geldiğini belirterek, "Aidatın kira fiyatına yaklaştığı, geçen yıl bin lira olan aidatın bu sene 5 bin lira olduğuna ilişkin şikayetler geliyor. Kat maliki harcamaların gereksiz olduğu görüşündeyse, toplantıya katılarak, tutanağa şerh düşerek itiraz edebilir. Yasal olarak sulh hukuk mahkemesine fahiş aidat bedeline karşılık dava açabilirler. Toplantıya katılıp itirazda bulunmazsanız, dava açamazsınız" dedi. 

'OY VE SÖZ SÖYLEME HAKKI YOK'

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ise bu ay site yönetimlerinin genel kurullarının yapıldığını, kat maliklerinin bu toplantılara mutlaka katılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, "İçinde bulunduğumuz durumda en çok mağduriyeti yaşayanlar kiracılar çünkü, toplantılarda oy ve söz söyleme hakkı yok. Kiralarla yarışan bir rakam karşılarına çıkıyor. Bu tür olumsuzlukların olmaması için kat malikleri ve ev sahiplerinden vekalet alan kiracılar toplantıya katılsınlar. Aykırı, lüks harcama varsa itirazlarını tutanağa geçirsinler. Öte yandan bir yıl boyunca hiç aidat arttırmayan sitelerin, yüzde 50-60 arttırıma gitmeleri normal karşılanabilir" diye konuştu. Ümraniye'deki bir sitede oturan Celallettin Çakmak, "Şu anda aidatlarımız 2 bin lira civarında. Bu durumda 2 bin lira harcayıp çadır alsam, dışarıda yatsam daha ucuz ve mantıklı olur. İstanbul'da oturmasam, başka şehirde o parayla kiramı öderim. Bu aidat nereye gidiyor hesaplayamıyorum artık" şeklinde konuştu. 

'İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLİYOR'

Bir başka site sakini Sezai Dinç, "Kendi sitemizde de, diğer sitelerde de duyduğuma göre artık kiralarla yarışan bir aidat var. Ev sahipleri de kiracılar da ödemekte zorlanıyorlar. 2 bin lira civarında bir aidat veriyoruz. Daha önce, bu paralarla asgari ücretliler kirada oturuyorlardı. Zannedersem asgari ücrete yapılan zammı aidata da yapacaklar" dedi. Tesis Yönetim Firması Müdürü Ali Karaboğa da "Halkalı, Esenyurt ve İkitelli'deki sitelerde aidatlar 11 bin lira civarlarındaydı. Yeni dönemde bu fiyatlarda da artış olacak. 3-4 bin liralık fark oluşacak. Site sakinlerine kalem kalem alınan hizmet bildiriliyor. En önemlisi personel giderleri oldu. Asgari ücrete yapılan zam, otomatik olarak personellere yansıdı. Bizim bakım anlaşmamız olan, asansör, kazan, kalorifer firmaları da zam yaptı. Temizlik malzemesi, ofis, elektrik, su, doğalgaz giderlerimiz de var. Bu gider kalemleri doğrultusunda bir bütçe oluşturuluyor, kat maliklerimizle paylaşılıyor, 15 gün içerisinde gelen itirazlar değerlendiriliyor" dedi.