Yeniden Refah Partisi'nin 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklamasının ardından 6284 sayılı yasayla alakalı pek çok iddia ortaya atılmıştı. Yavuz, katıldığı televizyon programından iddialara yanıt verdi.

‘YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN ANORMAL BİR TEKLİFİ OLMADI’

Oy pusulasında ittifak içinde yer alan partilerin ayrı ayrı yeri ve amplemi olacağından bahseden Yavuz, Cumhur İttifakı mensuplarının tamamının Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, konuşmasının devamında İstanbul Sözleşmesine de değinerek Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması hakkında;  "Kadın haklarına ilişkin Yeniden Refah Partisi'nin anormal bir teklifi olmadı. Haksızlık edemem, haklarını yiyemem. Bizim de olmadı, olamaz. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok titizdir" dedi. Yavuz "Zamanı belli değil ama Cumhurbaşkanı Yeniden Refah Partisi'ni ziyaret edecek" diye konuştu.

‘BİZ HANGİ BÖLGEYE KİMİN HİTAP EDECEĞİNİ KONUŞUYORUZ’

"Zamanı belli değil ama Cumhurbaşkanı Yeniden Refah Partisi'ni ziyaret edecek" diyen Yavuz, "Bir parça metin çıktı. Tam genel ilkeler bazında bizim net bir şekilde kabul ettiğimiz, Yeniden Refah Partisi'nin... Bizim zaten kabul ettiğimiz Yeniden Refah Partisi'nin hassas olduğu bir mutabakat metninden ibaret. Bunlar olur ama. Birkaç kişi bir araya gelse. Ben pazarlık derken bir araya gelişimizin ana nedeninin kaç vekil alacağının olmaması gerektiğini söylüyorum. Biz hangi bölgeye kimin hitap edeceğini konuşuyoruz. Burada da partilerin gücüne uygun bir tablonun oluşmasını herkes bekler" dedi.

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

Masaya oturduğumuz birinci gün bir araya geldik. Yeniden Refah Partisi biz logomuzla seçime girmek istiyoruz dedi. Biz de 'Bu iş böyle olmasa daha iyi olmaz mı' dedik. 'Hayır' dediler. Biz de 'Hay hay' dedik.

Orada görüşme aşamasında Yeniden Refah Partisi'ndeki arkadaşlarımız biraz hibrit bir model olabilir mi diye. Bundan sonra da meseleyi konuşabiliriz. Belki bir parça daha hibrit modele gidilebilir, gidilmez. Muhtemel bunları konuşacağız. İşin ana temel noktalarında anlaştık ve ittifak kuruldu. Bundan sonra üstüne bir şey koyamasak bile belli bir noktadayız.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ BU KONUDA ÇOK TİTİZDİR’

AK Partili Yavuz, "Kadın haklarına ilişkin Yeniden Refah Partisi'nin anormal bir teklifi olmadı. Haksızlık edemem, haklarını yiyemem. Bizim de olmadı, olamaz. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok titizdir" bilgisini verdi.

‘BİZDE 4 PARTİDE KENDİ LOGOSUYLA SEÇİME GİRECEK’

Ortak liste hakkında konuşan Ali İhsan Yavuz şunları söyledi:

"2018 seçimlerinden bahsediyorum. Saadet Partisi hem kendi logosuyla girerken Cumhuriyet Halk Partisi'nden isim koydular. Bizde de açıkçası BBP'nin logo ile girmemesinin nedeni bu. Bu sefer geldiğinde BBP ben kendi ismimi koymak istiyorum dedi. Hangi partiye oy veriyorsanız oradan milletvekili çıkıyor. Bu sefer milletvekili dağıtımı önce ittifaklara değil partilere göre. Artık oylar kimseye yaramayacak. Ya Saadet Partisi vekil çıkaracak ya da o oylar boşa gidecek. Karamollaoğlu o yüzden alt ittifaklar oluşturalım diyor. Çünkü yeni seçim kanunları bunu zorluyor bir parça.

Bizde 4 partide kendi logosuyla seçime girecek. Müzakerede bir noktaya geldik ve bunları konuşmadık. Ama bundan sonra bunları konuşmayacağız diyemem. Vakit geçtikçe bazı şeyler anlaşılacak.”

‘BİZ HÜDA-PAR'LA ÇOK RAHAT OTURDUK VE KALKTIK’

HÜDA-PAR ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Yavuz, "Biz HÜDA-PAR'la çok rahat oturduk ve kalktık. Ne yapacağımıza çok hızla karar verdik. Bizim listemizden yer vereceğiz. Karşılıklı uzlaşı içinde, bazı illerde net kazanabilecekleri yerlerden olmak üzere bir listede hızlıca anlaştık" diye konuştu

3 DÖNEM KURALI UYGULANACAK MI?

AK Parti'de uygulanan üç dönem kuralı hakkında konuşan Ali İhsan Yavuz şunları söyledi:

"Bu partide 22 yıldır siyaset yapıyorum. 13 yıldır da genel merkezde seçim katındayım. Bu kadar önemli görevleri bu parti vermişler. Milletvekilliği dışında çok önemli görevler yapmışız. Biz statülere, makamlara değil davalara partiyiz. Asıl olan dava bilinci. Orada bir sorun yok, ortadan kalkmıyor. Bize davaya katkı sağlayacak neyse ona destek vermemiz gerekiyor. Partinin daha lehine olan bir şeyi savunması kadar doğru bir şey olamaz. Değişim beklentisi var. Geçmişte iyi yönettik, daha da iyi yöneteceğiz. Bunun karar mercii MYK'dır. Değişim beklentisi var, MYK ve MKYK karar alacak. O karar verilinceye kadar biz düşüncelerimizi net bir şekilde koyabiliriz. Buradan baktığımda da doğrudur."

‘DEPREMZEDELER FİİLEN ADRES KAYDINI ALAMAZSA, ORAYA GİDİP OY KULLANAMAYACAK’

6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen vatandaşların seçimlerde nasıl oy kullanacağı hakkında bilgi veren AK Partili Yavuz, "Seçmen listeleri askıda şu anda. 2 Nisan'a kadar da devam edecek. O bölgeden çok fazla insan var başka ile giden. Fiilen adres kaydını alamazsa, oraya gidip oy kullanamayacak. O bölgeden hangi sebeple olursa olsun giden kim varsa 2 Nisan'a kadar nerede bulunacaksa adresini oraya alsın. Oradaki milletvekili sayısı azalmayacak. 1 hafta kala yaklaşık 50 bin kişi fiilini kaydını oraya aldı. Bunlar seçmen değil, nüfus. 280 bin seçmen fiilen kaydını şimdiden aldırdı. Kimliklendirme devam ediyor. Bu sayıların içinde yabancılar da var ayrıca. Bu sayı son derece az. O gün geldiğinde hala kalmışsa zaten gelenler kimlikleriyle gelip oy kullanmak zorunda" dedi.

SON ANKET SONUÇLARI

Ali İhsan Yavuz son anket sonuçlarını da paylaşarak, "AR-GE ekibimizin yaptığı son ankete göre Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 53. AK Parti'nin oyu da yüzde 41'i geçiyor. HDP'nin aday çıkarmamasının anlamı, HDP-PKK Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istiyor" dedi.