Avaaz kampanya grubunun eylemindeki pankartlarda, "Ailen göçmendiInfantino", "Binlerce kişi bu Dünya Kupası'nın kurbanı" ve "Durumu telafi et!" gibi mesajlar yer alıyordu.

FIFA’DAN SES YOK

2.9 milyonluk nüfusunun çoğunu yabancıların oluşturduğu Katar, göçmen işçilere yönelik muamelesi nedeniyle insan hakları gruplarının yoğun eleştirilerine maruz kaldı. FIFA, protestoyla ilgili doğrudan bir yorumda bulunmazken, geçen ay Infantino'nun Katar'ın 2018'de kurduğu ve esas olarak ücretlerin geç ödenmesi veya ödenmemesiyle ilgili davalarda işçilere 350 milyon dolar verilecek olan fonla ilgili yorumlarına işaret etti.

RAKAMLAR ÇELİŞİYOR

İngiltere merkezli Guardian, çoğu Dünya Kupası projelerinde çalışan en az 6 bin 500 göçmen işçinin, 2010'da Dünya Kupası düzenleme hakkını kazandığından bu yana Katar'da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü, göçmen nüfustaki tüm ölümleri içerdiğini söylediği bu sayıyı sorgularken, Katar’da oynanan Dünya Kupası’nın organizatörleri, turnuva için yapılan tesislerde işçiler arasında iş kazasıyla üç ölüm ve işle ilgili olmayan 34 ölüm olduğunu açıkladı.

TAZMİNAT ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları grupları, FIFA'ya, Dünya Kupası’nı kazanacak olan takıma verilecek 440 milyon dolarla aynı miktarda paranın Katar'daki göçmen işçilere insan hakları ihlalleri nedeniyle tazminat olarak ödenmesi çağrısında bulundu.

FIFA, Uluslararası Af Örgütü'nün teklifini değerlendirdiğini ve “işçilerin korunmasıyla ilgili olarak benzeri görülmemiş bir durum tespiti süreci" uyguladığını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER