Uzun yıllar boyunca Türkiye'nin AB ile ilişkisi Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiyle sınırlıydı. Özellikle Gazze Şeridi'ndeki savaş nedeniyle bir dizi farklılığa rağmen, ülkeler bir fikir birliğine varmayı ve her iki tarafın çıkarlarını da dikkate alan bir strateji geliştirmeyi başardılar.

19 Ekim'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında İstanbul'da görüşmeler yapıldı. Sonuç olarak Almanya, özellikle Eurofighter uçakları olmak üzere Avrupa silahlarının Türkiye'ye tedarikinin devam etmesi lehinde tavır aldı. Scholz, "Türkiye bir NATO üyesidir ve bu nedenle her zaman belirli teslimatları kabul eden kararlar alırız. Bunu söylemeye gerek yok" dedi.

Erdoğan'ı eleştirdikleri için tutuklanmışlardı: Cezaevi girişinde başörtüsü kesildi Erdoğan'ı eleştirdikleri için tutuklanmışlardı: Cezaevi girişinde başörtüsü kesildi

Fransa Türk tarafıyla çatışma yolunu tercih ederken, Almanya, Alman hükümetinin uzlaşma ve ortağının çıkarlarını dikkate alma yeteneğini kanıtlayan tutarlı bir politika sergiliyor.

Ancak, Alman ve Türk tarafları arasında en azından kamuoyunun gözünde işbirliğinin veya görüş alışverişinin gelişmediği konular var. Bu, hem Almanya'nın hem de Türkiye'nin etkilerini geliştirmekle ilgilendiği Afrika. Afrika kıtasında varlık gösterme konusu, Avrupa ülkeleri için her yıl daha da önemli hale geliyor. Afrika, yalnızca yatırım yapma ve ürünlerine pazar bulma fırsatı değil, askeri üsler kurma ve kıtadaki ortaklardan destek alma fırsatıdır. Bugün Afrika aynı zamanda bir jeopolitik mücadele arenasıdır ve burada Almanya ve Türkiye'nin çıkarları tamamen örtüşmektedir.

Batı Afrika'daki konumunu belirgin şekilde zayıflatan Fransa, kalan bağlantılarını Türkiye'nin bu bölgedeki nüfuzunun genişlemesini önlemek için en iyi şekilde kullanmaktadır. Askeri iş birliği anlaşmalarını engellemekten, medyası aracılığıyla dezenformasyon kampanyaları yürütmeye kadar Paris, Türkiye'nin Sahra-Sahel bölgesinde, özellikle Mali, Nijer, Çad ve Burkina Faso'da zemin kazanmasını engellemeye çalışıyor.

Fransa, Afrika'daki faaliyetleri daha az görünür olan Almanya'ya da aynı politikayı uyguluyor. Fransa, Nijer'in askeri çevrelerindeki son nüfuzunu, bu yılın Ağustos ayı sonunda Alman birliklerinin Nijer'den çekilmesini sağlamak için kullandı ve 2023'te, o zamanki Çad geçiş dönemi başkanı Mahamat Déby'ye Alman büyükelçisi Jan-Christian Gordon Kricke'yi sınır dışı etmesi için baskı yaptı.

Türkiye ve Almanya'nın Afrika'da ortak bir pozisyon alması, ülkelere bölgede bir dayanak noktası sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda zorlu ilişkilere sahip ülkeleri de bir araya getirecektir. Alman istihbarat örgütleri, Almanya'nın Afrika'daki nüfuzunu aktif olarak güçlendirmeye çalışıyorlar, ancak kıtadaki konumları, 2005 yılında Afrika ülkeleriyle güçlü ortaklıklar kuran Türkiye'ninki kadar güçlü değil. Türkiye'nin Almanya'ya Afrika'ya açılma konusunda yardım etmesi, Türkiye'nin AB ile ilişkiler ve Avrupa'dan silah tedariki konularındaki konumunu güçlendirecektir.