2030 yılına işçi açığının 7 milyonu bulması beklenirken yetkililer bunun gerekçesi olarak yaşlanan ve azalan nüfusu gösteriyor.

ALMANYA'DA İŞE UYGUN PERSONEL BULMA SORUNU

Sözcü'den Ali Gülen'in haberinde aktarılan bilgilere göre, Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche, Almanya'daki şirketlerin yüzde 40'ının uygun personel bulma sıkıntısı yaşadığını yazdı. 2030'da çalışan nüfus 49.5 milyon, 2060'ta ise 35.7 milyon olacak. İşte bu nedenle yurt dışından ve özellikle de Türkiye'den işçi alımı kolaylaştırılıyor.

BAŞLANGIÇTA BİR YILLIK VİZE

Gülen'in haberine göre, çalışma için Almanya'ya giden işçilere ilk olarak bir yıllık vize verilecek. İşin durumuna ve memnuniyete göre, süre uzatılacak ve ardından süresiz olarak ülkede kalmanın yolu açılacak. 

Almanya'daki tüm açık pozisyonların yüzde 20'sinin iki aydan fazla süredir boş olduğu belirtilirken, Almanya'da özellikle şu alanda işçi ve yabancı işçiler aranıyor.

İşte haberde yer alan çalışma alanları ve ücretlendirme detayları:

SAĞLIK SEKTÖRÜ

Tıp doktorları, hemşire ya da sağlık alanında araştırma yapanlar ve diğer sağlık personeli. Bunların yıllık ortalama brüt geliri en az 30 bin Euro. Yeni doktorların ise 50 bini aşıyor. Uzman doktorlarda rakamlar daha da yükseliyor.

MÜHENDİSLİKLER

Makine mühendisliği, sanayi- kontrol mühendisliği, elektrik mühendisliğinde da büyük açık var. Dil bilen Türk mühendisler, uygun iş daveti aldığında gelip çalışabilecek. Yeni başlayanların yıllık ortalama brüt geliri 50 bin Euro.

IT'CİLER, YAZILIMCILAR

Bilgisayar programcıları, yazılımcılar, bu alandaki uzmanlar çok aranıyor. Yazılım geliştiricileri ve bilgisayar mühendisleri de çalışma izni alabiliyor. Yeni işe girenlerin yıllık brüt geliri ortalama 50 bin euro.

EKONOMİSTLER, İŞLETMECİLER

Bu yıla kadar pek talep edilmeyen ekonomistler, işletmeciler de artık büyük rağbet görmeye başladı. Bunun nedeni, corona döneminde iş hayatında boşalan yerler, oluşan dengesizlikler. İşe yeni başlayanların yıllık ortalama geliri 45 ile 50 bin euro arasında.

MÜŞTERİ TEMSİLCİLERİ

Hemen her alanda müşteri temsilcileri, danışmanlar, çeşitli hesap yöneticileri aranıyor. Ayrıca, çeşitli fabrikalarda üretim yardımcıları, yani kalfalara da ihtiyaç var. Yıllık brüt gelirleri 50 bin euroya yakın.

KAYNAKÇI, KALORİFERCİ, DEMİRCİ

İnşaat sektöründe de uzmanlara ihtiyaç var. Kaynakçı, su tesisatçısı, kaloriferci, demirci ustaları kolay vizeyle gelebilecek. Kendi işini yapanlar daha çok kazansa da, yıllık brüt gelirleri 40 bin euroya yakın.

NAKLİYE VE LOJİSTİK SEKTÖRÜAlmanya, ülke içinde nakliye ve lojistik sektöründeki işçi açığını da dolduramıyor. Bu alanda Türk firmaları, kendi işçileri ile sektöre girebilir. Yapılacak işin büyüklüğüne göre kazanç da değişiyor ama yılda 30 bin euro ortalama gelir mümkün.

HAVACILIK, MEDYA, HİZMET SEKTÖRÜ

Medyada iş bulan gelebilecek. Havacılık sektöründe gelişmiş- uzman personele ihtiyaç büyük. Bu iki alanda yıllık 50 ile 100 bin Euro kazanmak mümkün. Ayrıca hizmet sektöründe de sıkıntılar yaşanıyor. Turizmciler, Türk restoranları, Alman lokantaları çalışacak eleman bulamıyor. Türkiye'den garson getirmek için aylardır bekleyenler var. Garsonların yıllık geliri en az 30 bin euro.

HAVAALANI ÇALIŞANLARI

Havaalanlarında da nitelikli personel aranıyor. Almanca ya da İngilizce bilenler tercih edilecek. Corona döneminde gelen Türkler’in bir çoğu uyum sağlayamayıp döndü. Bu nedenle, eğitimini tamamlamış ve uluslararası alanlarda tecrübeli olanlar tercih edilecek.