On yıllardır yüksek enflasyonun yanı sıra borç ve döviz krizleriyle mücadele eden Arjantin’de, fiyat artışları dört kişiden birini yoksulluğa itti. Azalan merkez bankası rezervleri şimdi hükümetin maliyesini tehlikeye atarken, nisan ayında yüzde 8,4’e ulaşan enflasyon, analist tahminlerinin oldukça üzerine çıktı ve son yılların en yüksek seviyesinde olduğu bildirildi.

‘HAYATIN BOYUNCA DOMATES ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORSUN’

Yıllık yüzde 108,8 enflasyonla mücadele eden Arjantinli Carlos Andrada, Reuters'e, "Bizi dilenci ülkesine çevirdiler. İnsan umutsuzluğa kapılıyor, çünkü tüm hayatın boyunca çalıştıktan sonra, sadece bir domates ya da dolmalık biber almak için savaşmak zorunda kalıyorsun" dedi.

KURAKLIK EKONOMİYİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ

Arjantin'in kırılgan ekonomik durumu, geçen yıldan bu yana soya fasulyesi, mısır ve buğday ihracatını etkileyen, döviz rezervlerini tüketen ve hükümetin kur kriziyle mücadele etme kabiliyetini engelleyen tarihi bir kuraklıkla daha da kötüleşti.

Peso'nun geçen ay paralel piyasalarda dolar karşısında 500'e yakın rekor seviyelere ulaştığı döviz piyasasındaki oynaklık, fiyatları daha da alevlendirdi ve Arjantin'in IMF’yle 44 milyar dolarlık kredi anlaşması konusunda müzakerelerde bulundu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER