SON DAKİKA! Merkez Bankası seçim sonrası ilk faiz kararını açıkladı SON DAKİKA! Merkez Bankası seçim sonrası ilk faiz kararını açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından dün yayımlanan Türkiye raporunda, dikkat çeken değerlendirme ve tahminler yer alıyor. 

Sadece abonelerle paylaşılan raporun duyurusunda "Kredi görüşümüz, olumlu bir senaryoda bile toparlanması zaman alacak kurumsal ve yönetişim gücündeki erozyona karşı ekonomik gücü ve ılımlı borcu yansıtmaktadır" ifadeleri yer almış ve dün basına yansımıştı.

Raporda da, Türkiye'ye dair kredi görüşünün, zaman zaman alışılmışın dışında politika yapma geçmişine karşı büyük, çeşitliliğe sahip ve dirençli bir ekonomi ve ılımlı hükümet borcununu dengelediği vurgulandı.

Analistler, mayıs seçimleri sonrasında daha ortodoks politikalara dönüşün kredi notu için pozitif olduğu ancak ciddi makro ekonomik dengesizlikleri azaltmanın zaman alacağını ve politikalarda geri dönüş riskinin devam ettiğini belirtti.

POZİTİF VE NEGATİF YORUMLAR

Raporda, Türkiye'nin kredi görünümü için üç pozitif, üç de negatif yorum sıralandı.

Pozitif olarak, "Uygun demografiyle birlikte büyük ve çeşitlendirilmiş orta gelirli ekonomi", "ılımlı kamu borç yükü" ve "bankacılık sektörünün kur oynaklığını yönetmekteki olumlu geçmiş performansı" sıralandı.

Negatif olarak ise "kur stresi ve yüksek enflasyona neden olan öngörülemez politika yapımı", "kurumsal ve yönetişimsel güçte maddi erozyon" ve "türbülanslı jeopolitik ortam ve yüksek siyasi risk".

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyenin altı basamak altında olan B3 seviyesinde ve kredi görünümünü de durağanda tutuyor.

ASGARİ ÜCRET VE BÜYÜME RİSKİ

Raporda öne çıkan diğer yorum ve tahminler şöyle:

* Manşet enflasyonun yakın vadede artmaya devam etmesi muhtemel ve enflasyon beklentileri çok yüksek seyretmeye devam ediyor. 

* Yakın vadeli temel risk, talep yönlü enflasyon baskılarını daha da artırabilecek aşırı ücret artışları. Diğer ücretler için de gösterge olan asgari ücret, her yıl ocak ayında artırılıyor. 

* Önceki geleneksel olmayan politikalara dönüş yönünde bir politika değişimi riskini artırabilecek büyümede keskin yavaşlama, bir diğer riski oluştuyor.

ARTIŞ VE DÜŞÜŞ ŞARTLARI

* Sıkı para politikası duruşu korunursa ve ücret artışları TCMB'nin enflasyonu düşürme hedefiyle uyumlu olursa Türkiye'nin kredi görünümü pozitife dönebilir. Cari açıkta düşüşte ve döviz rezervlerinde yükselişte daha fazla ilerleme sağlanması da kredi için pozitif olur. Bu gelişmelerin, ülkenin dış rekabetçiliğinde ve sermaye girişlerinde gelişmeyle birlikte olması özellikle iyi olacaktır.

* 2021'in ilk yarısında olduğu gibi ortodoks politikalara dönüş kısa ömürlü olursa ve makro ekonomik stres daha da artarsa, bu kredi görünümü ve kredi notunda düşüşe neden olabilir. Böylesi bir durumda, döviz kurları üzerinde baskının artması ve döviz rezervlerini yine tükenmesi muhtemeldir. Kamu borcunda belirgin artış da kredi notunda aşağı yönlü baskı yaratacaktır.

* Moody's'in büyüme tahmini 2023 için yüzde 4,0, 2024 için yüzde 2,5, 2025 için yüzde 3,0 oldu.

Ortalama enflasyon beklentisi, 2023 için yüzde 53,5, 2024 için yüzde 58,9, 2024 için yüzde 39,1 oldu.