Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’ni, TBMM Başkanlığı’na sunan AK Parti, 49 madde olan teklifte dikkat çeken maddelerden biri de Milli Savunma bakanına verilen yetkiler. 

Bu kanun değişikliklerine göre, TSK personelinin kıyafetine yönelik hangi hallerde, görevlerde, zamanlarda ve kimler hakkında kayıtlama ve kısıtlamaların uygulanmayacağı Milli savunma bakanınca belirlenecek.

GENELKURMAY BAŞKANI YERİNE MİLLİ SAVUNMA BAKANI

Teklife göre, Milli Savunma bakanına verilen bir yetki daha dikkat çekiyor. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararı ile general ve amirallerin terfi ve görev sürelerinin uzatılmasına yönelik işlemler bakanın teklifiyle yürütülecek, Genelkurmay başkanının görüşüne gerek kalmayacak. Ayrıca, TSK’deki muharip ve yardımcı sınıfların belirlenmesinde de “Genelkurmay Başkanı’nın görüşünün alınması” kaldırılarak, yerine “Milli Savunma Bakanlığı’nın karar vermesi” getiriliyor.

Dikkat çeken bir diğer değişiklik ise, “Gelirinin çok üstünde borçlanmaya düşkün olan ve borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirenlerin”, “Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olanlar veya TSK’nin, Jandarma Genel Komutanlığı’nın veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın itibarını sarsacak utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunanların” sözleşmeleri feshedilecek.

'KOMUTANIN HİÇBİR YETKİSİ KALMIYOR'

Açıklamalarda bulunan emekli askeri yargıç Ahmet Zeki Üçok, şunları söyledi:

“Düzenlemeyle artık atama ve terfilerde TSK’nin komuta kademesinin hiçbir etkisi kalmamıştır. Bu, askeri disiplini bozabilecek tehlikeli bir düzenlemedir. Çünkü kendisinin terfi ve atamasında hiçbir etkisi olmayan komutanın yerine, yetkili olan sivil Milli savunma bakanına, bakanlıktaki daire başkanına, onlara etki edebileceğini düşündüğü milletvekillerine, partisinin il veya ilçe başkanına gidecekler. Bu da TSK’nin tamamen siyasallaşmasının önünü açacak olan çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü komutan dediğiniz kişinin hiçbir yetkisi kalmıyor. Terfi ve tayin ettiremiyor, disiplin cezası veremiyor; düzenlemeyle Milli savunma bakanı veya Cumhurbaşkanı veriyor.”  

'HERŞEY AK PARTİ'LİLEŞİYOR'

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, değişikliğe giden yasa tasarısı hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:

“Zaten alması gerekse de, Genelkurmay başkanının görüşünü alan kimse yoktu. Şimdi de bu teklifi yasal hale getirmeye çalışıyorlar. Bu tamamen yanlış bir şey. İktidar her şeyi siyasileştiriyorlar. Siyasetin de elbette bir ağırlığı vardır. Bunlar her şeyi AKP’lileştiriyorlar” 

'TSK'NİN İPİ ÇEKİLİYOR'

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TSK'nın ipinin çekildiğini belirterek şu ifadelerde bulundu:

“Personel özlük haklarıyla ilgili önemli düzenlemeler yok, ancak Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının ayrı ayrı MSB’ye bağlanması için giderayak yasal çerçeve oluşturuluyor. Emir komuta birliği prensipleri gözardı ediliyor. Özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler aslında bir ‘havuç’. Teklifin altında yatan hinlikler var. Yapısal düzenlemeler ile ucube bir yapı getirilerek. TSK’nin ipi çekiliyor. Ordu, Mustafa Kemal’in ordusu olmasının ötesinde bambaşka yapıya büründürülüyor. Laik ve Kemalist ordu bunlar için engel. Bu kimlikten çıkarmaya çalışıyorlar.”
(Cumhuriyet)