Avrupa Birliği’nin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nden yapılan açıklamada, Belçika’nın Federal Adli Polisi’nin, "bir Körfez ülkesinin" milletvekilleri üzerinde etkisi olan üçüncü şahıslara "büyük meblağlarda para veya hediyeler" ile parlamento üyelerini etkilemesinden şüphelendiği belirtildi. Polis, 600 bin avronun üzerinde nakit paranın yanı sıra "bilgisayar ekipmanı ve cep telefonlarına" el koydu.

Belçika medyası, Körfez ülkesinin Katar olduğunu ve gözaltına alınanlardan birinin ocak ayından bu yana parlamento başkan yardımcılığı yapan Eva Kaili olduğunu açıkladı. 44 yaşındaki Yunan siyasetçi, ülkesindeki PASOK'tan milletvekili olan eski bir TV sunucusu.

Eva Kaili

‘OPERASYONUN HEDEFİNDE PARLAMENTO VAR’

Belçika'nın çeşitli şehirlerinde 16 arama yapıldı ve dört kişi sorgulanmak üzere götürüldü. Savcılar, operasyonun "özellikle Avrupa Parlamentosu bünyesinde çalışan milletvekillerini hedef aldığını" söyledi.

Belçika merkezli Le Soir gazetesi, gözaltına alınan kişilerin Kaili ve yardımcısı, yardımcının eski patronu ve parlamentonun eski üyesi Pier-Antonio Panzeri ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun yeni seçilen genel sekreteri Luca Visentini olarak açıkladı.

PARA ‘KONUŞTU’

Geçen ay Kaili, Avrupa Parlamentosu'nun Katar'ı Dünya Kupası stadyumlarını inşa eden işçilerin ölümü ve "diğer insan hakları ihlalleri" nedeniyle kınayan bir kararına itiraz etti, bunun yerine Körfez ülkesini "işçi haklarında öncü" olarak nitelendirdi. 

KATAR’LA DİPLOMASİ DURABİLİR

Yunan medyasına göre PASOK, Kaili'nin sınır dışı edildiğini açıklayarak haberlere tepki gösterdi. Avrupa Parlamentosu’nda mensubu olduğu S&D Group ittifakı ise, iddialar karşısında "dehşete düştüğünü" ve "tüm soruşturma makamlarıyla işbirliği yapacağını" söyledi. Blok ayrıca “Körfez ülkeleriyle ilgili tüm dosyalar ve genel kurul oyları, özellikle vize serbestisi ve planlanan ziyaretler üzerindeki çalışmaların askıya alınmasını” talep etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER