İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD’den dışişleri bakanları, İsrail'in geçtiğimiz hafta sonu açıkladığı planlarla ilgili endişelerini dile getiren ortak bir bildiri yayınlarken, "İsrailliler ile Filistinliler arasındaki gerilimi artırmaya ve müzakere edilmiş iki devletli çözüme ulaşma çabalarını baltalamaya hizmet edecek tek taraflı eylemlere şiddetle karşı çıkıyoruz" denildi.

‘KALICI BARIŞ ÇABALARINI TEHLİKEYE ATIYOR’

Pazar günü İsrail, Batı Şeria'daki dokuz yerleşimci karakoluna geriye dönük yetki verdi ve yerleşik yerleşim yerlerinde toplu yeni evler inşa edildiğini duyurarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in "derinden endişeli" olduğunu söylemesine neden oldu.

Daha sonra Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Ottawa'nın da yerleşimlerin genişletilmesine şiddetle karşı çıktığını söyledi ve "bu tür tek taraflı eylemlerin kapsamlı, adil ve kalıcı barışa ulaşma çabalarını tehlikeye attığını" ekledi.

‘DAHA FAZLASINI İSTİYORUZ’

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan tepkilere yönelik bir yorum yapılmazken, Netanyahu hükümetindeki aşırı milliyetçi bloktan Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir daha da ileri gitmek istediğini söyleyerek "Bu bizim görevimiz. Bu bizim doktrinimiz. Dokuz yerleşim güzel ama yine de yeterli değil. Daha fazlasını istiyoruz" dedi.