Rapora göre, yeni yönetimin kullanabileceği çeşitli iklim politikası seçeneklerinden temiz bir enerji standardı, hem maliyetler hem de kurtarılan hayatlar açısından net fayda sağlayacak.

2030 HEDEFİNE ULAŞTIRABİLİR

Temiz enerji standardı, kamu hizmetlerinin, kullandıkları güneş ve rüzgar gibi temiz enerji miktarını bir teşvik ve ceza sistemi aracılığıyla artırmasını gerektirecektir. Biden yönetimi, önlemi büyük altyapı faturasına dahil etmeyi umuyordu, ancak Cumhuriyetçiler ile yapılan uzlaşma müzakerelerinden sonra düşürüldü.

Ancak Harvard Üniversitesi, Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Syracuse Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütülen yeni rapor, bunun Beyaz Saray'ın 2030 yılına kadar yüzde 80 yenilenebilir enerji kullanımı hedefine ulaşmada en etkili araç olacağını öne sürüyor.

On yılın sonunda yüzde 80 hedefine ulaşmak için bir temiz enerji standardı, kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan hava kirliliğinde keskin bir azalma nedeniyle, önümüzdeki 30 yıl içinde ABD'de tahmini 317 bin 500 hayat kurtaracaktır. Sadece 2030'da, emisyon kesintisi sağlandığında 9 bin 200 erken ölüm önlenmiş olacak. Raporda, kurtarılan hayatların sayısının “acil, yaygın ve önemli” olacağı belirtiliyor.

TRİLYON DOLARLIK TASARRUF

Şu anda karayollarına ve enerji santrallerine yakın yaşamaktan dolayı orantısız zararla karşı karşıya olan siyah insanlar tarafından en keskin şekilde hissedilen hava kalitesi iyileştirmeleriyle birlikte, daha temiz hava nedeniyle toplam 1,13 trilyon dolarlık sağlık tasarrufu sağlanacak.Raporda, ABD'deki her eyaletin daha iyi hava kalitesi elde edeceği, ancak en büyük faydaların önemli fosil yakıt altyapısına sahip tüm eyaletler olan Ohio, Teksas, Pennsylvania ve Illinois'e gideceğini buldu.

Yenilenebilir kaynaklara hızlı geçiş, sermaye ve bakım maliyetleri yoluyla 2050'ye kadar yaklaşık 342 milyar dolara mal olacak, ancak yenilenebilir kaynakların işletilmesi fosil yakıtlardan daha ucuz olduğu için yakıt maliyetleri düşecek. Ancak çalışma, iklim krizini ele almanın finansal faydalarının bu rakamı yaklaşık 637 milyar dolar ile gölgede bırakacağını da ekledi.
(Guardian)