Resmin dört versiyonundan birinin sol üst köşesinde, "Sadece bir deli tarafından boyanabilir" yazıyordu, ancak yazının kim tarafından yazıldığı tartışma konusuydu. Bir vandal tarafından yazıldığı düşünülen cümle, yapılan yeni araştırmalar sonucunda eserin sanatçısına ait olduğu anlaşıldı.

"SAVUNMASIZLIĞINI GÖSTERİYOR"

Çığlık eserinin bulunduğu müzede Munch uzmanı ve küratör olan Mai Britt Guleng, ilk olarak 1904'te keşfedilen yazı üzerinde araştırma yapmaya başladı ve meslektaşları ile görüştükten sonra bunun Edvard Munch'ün işi olduğu sonucuna vardı. Guleng, "Bu hem ironik olmanın hem de savunmasızlığını göstermenin bir yolu" dedi. Guleng'e araştırma kütüphanecisi Laffe Jacobson ve el yazısını analiz etmek ve Munch'ın harfleriyle karşılaştırmak için kızılötesi teknolojiyi kullanan editör Hilde Bøe'den oluşan bir ekip yardımcı oldu.

YENİ MÜZEDE SERGİLENECEK

Tablo, 2022'de Oslo'da açılması planlanan Ulusal Müze'nin yeni binasında sergilenecek ve burada, sanatçıya adanmış yeni bir odada Madonna, The Dance of Life ve Self-Portrait with Cigarette gibi diğer Munch resimlerinin yanında yer alacak. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com