2024 yılında, hazinenin faiz ödemeleri, 2000 yılından bu yana ilk kez anapara ödemelerinin üzerine çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, merkezi yönetim 2024 yılında toplam 1 trilyon 98,3 milyar TL tutarında faiz ödemesi yaptı. Aynı dönemde anapara geri ödemesi ise 933 milyar TL’de kaldı.

IBAN transferinde yeni şart: Tarih verildi IBAN transferinde yeni şart: Tarih verildi

BORÇLANMA DEVAM EDİYOR

Sözcü'deki habere göre, 2025 yılının ilk dört ayında da bu eğilimin sürdüğü gözlemlendi. Ocak-Nisan döneminde Hazine 724,6 milyar TL faiz öderken, anapara ödemeleri 397 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu durum, Hazine’nin giderek daha fazla iç borçlanmaya yöneldiğini ve borç yükünün yeniden yapılandırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Merkezi yönetimin brüt borç stoku ise Nisan 2025 itibarıyla 10,7 trilyon TL’yi aştı.

19 MART İLE BORÇLANMA KOŞULLARI DAHA DA ZORLAŞTI

19 Mart’ta başlayan siyasi tansiyon ve belirsizlik ortamı, Hazine'nin borçlanma koşullarını daha da zorlaştırdı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’a göre, bu gelişmeler Hazine’nin daha yüksek faizle borçlanmasına neden oldu. 7 Nisan ve 8 Mayıs’ta düzenlenen iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalelerinde ortalama bileşik faiz oranı yüzde 47’yi aştı. Bu oran, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı döneme kıyasla yaklaşık 10 puanlık bir artışa işaret ediyor.

2008 DÖNEMİ KÜRESEL KRİZ DÖNEMİNE GERİ DÖNÜLDÜ

2024’ün ilk üç ayında aylık ortalama 155 milyar TL olan faiz ödemeleri, nisan ayında 260,7 milyar TL’ye yükseldi. Prof. Dr. Yılmaz, bu artışın bütçe üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti. Nisan ayında bütçe giderlerinin yüzde 23’ü ve vergi gelirlerinin yüzde 33’ü sadece faiz ödemelerine ayrıldı. Bu oranlar, Türkiye’nin kamu maliyesinin 2008 küresel kriz dönemindeki kırılganlık düzeyine geri döndüğünü gösteriyor.