Yerel basında çıkan haberlerde kalabalığın yaklaşık 3 bin kişiden fazla olduğu belirtilirken, Brasilia Federal Bölgesi'ndeki polisin aktardığı raporlar, göstericilerin sayıca fazla olabileceğinden endişe duyduklarını öne sürdü.

LULA GÜVENLİ BÖLGEDE

Folha haber kaynağına göre, geçen hafta göreve başlayan Bolsonaro'nun halefi Lula da Silva'nın Sao Paulo'daki güvenli bir yere tahliye edildiği bildirilirken, ordunun şehre ineceği belirtiliyor.

Bolsonaro, görevi solcu rakibine devretme törenine katılmayarak görev süresi bitmeden önce Florida'ya gitti. Eski lider, seçim yenilgisinin adil olmadığını yinelediği ve ardından gelen şiddetli protestoları desteklemediğini belirten bir veda mesajı bıraktı.

ABD’DEKİYLE BENZERLİKLER TAŞIYOR

Lula'nın ekim ayındaki az farkla seçim zaferinden bu yana, eski liderin destekçileri, askerleri yeni hükümeti devirmek için yolları kapattı, araçları ateşe verdi ve askeri binaları kuşattı.

Pek çok gözlemci, olaylar ile 6 Ocak 2021'de ABD’de Kongre binasına yapılan isyan arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Her iki isyanda da, hararetli ve çekişmeli bir seçimde devrilen sağcı liderlerin destekçileri hükümet binalarını doldurdu.

BOLSONARO'DAN AÇIKLAMA

Sosyal medya hesabından olaylara ilişkin açıklamada bulunan Bolsonaro, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak bugün olduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandalizm ve kamu binalarına yönelik işgaller bu kuralın dışındadır" ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'nın, protestocuları Bolsonaro'nun tahrik ettiği yönündeki sözlerine de cevap veren Bolsonaro, Lula'nın "temelsiz suçlamalarda" bulunduğunu savundu.

Bolsonaro, "Görevim boyunca her zaman Anayasa'nın dört satırına bağlı kaldım ve yasaları, demokrasiyi, şeffaflığı ve kutsal özgürlüğümüzü savundum." ifadesine yer verdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER